top of page

Čtěte Komenského a přemýšlejte! Tip na to, jak ve výuce pracovat s odkazem Jana Amose Komenského

Aktualizováno: 18. 10. 2021

Pedagogická fakulta připravila výzvu pro studenty i veřejnost, jejímž cílem je připomenout osobnost Jana Amose Komenského a připojit se národním oslavám výročí této ikonické osobnosti světa vzdělávání. Výzva má zároveň podobu jednoduché metodiky, již mohou využít učitelé na školách – a pozvat také své žáky k osobnímu promýšlení idejí Jana Amose Komenského. V článku si můžete přečíst nejen znění výzvy, ale najdete v něm také všechny materiály k volnému stažení. Připravila je Petra Šobáňová a komiksové ilustrace vytvořil student výtvarné tvorby a historie ve vzdělávání Matěj Komínek.



Výzva! Čtěte Komenského a přemýšlejte!


Dnešek patří připomínce Jana Amose Komenského a my se rádi připojujeme k národním oslavám, jež probíhají v letech 2020–2022 a hlásí se k odkazu tohoto výjimečného muže. Letos si připomínáme 350 let od úmrtí Komenského a máme tu pro vás výzvu „Čtěte Komenského a přemýšlejte!“. Jak se můžete zapojit?

1. Vyberte si alespoň jedno dílo Komenského a začtěte se do něj.


2. Vnímejte a přemýšlejte!

Během četby si dělejte poznámky – můžete si vypisovat úryvky, zajímavé myšlenky, překvapivé slovní obraty a svoje vlastní úvahy.


3. Myšlenka pro vás

Podařilo se vám najít myšlenku, jež je dnes překvapivě aktuální? Nebo jež vás osobně zaujala? Pokud ano, zapište ji do našeho posteru s portrétem Komenského a komiksovou bublinou. Poster sdílejte na sítích a označte nás: @PedagogickafakultaUPOL na Facebooku, @pdf_upol na Instagramu a @FakultaV na Twitteru.


4. Zapojte se do debaty o nápravě člověka a světa!

Komenský kriticky reflektoval svět a usilovně hledal smysl lidského konání. Formuloval mnohé dodnes inspirativní vize a nabízel cesty k hluboké vnitřní proměně člověka a celé lidské společnosti. Inspirujte se a zkuste to také! Využijte k tmu náš druhý komiksový poster; nebojte se Komenského myšlenky parafrázovat.


5. Sdílejte své zamyšlení s ostatními!

Za odměnu vám pošleme naše tištěné postery a dárkové předměty!

Naše výzva je otevřena do Dne učitelů, tedy do 28. března 2021. Více v našem průvodním listu!







Balíček listů ke stažení:


pracovni_list_JAK
.pdf
Download PDF • 21.05MB

EDIT: Jste zvědaví, jak naše výzva dopadla? Podívejte se!



Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page