top of page

Finanční gramotnost moderního člověka

Aktualizováno: 20. 9. 2021

Být finančně gramotný je jeden z mnoha základních předpokladů pro zdárný život v moderní společnosti. Všichni používáme peníze – nakupujeme, platíme kartou, využíváme půjčky, platíme nájem či spoříme. Děláme to ale dobře?



Ministerstvo financí ČR definuje finanční gramotnost jako „soubor znalostí, dovedností a postojů nezbytných k dosažení finanční prosperity prostřednictvím zodpovědného finančního rozhodování“. Právě nedostatečná znalost a zodpovědnost na poli financí bývají nejčastějším kamenem úrazu. Člověk se pak velice snadno dostává do náročných životních situací, ze kterých je velice obtížné dostat se ven.



Nedávno se ke mně dostal příběh jedné mladé ženy, která se ocitla ve složité finanční pasti. Celou situaci řešila velmi nešťastně, neboť krátkodobou a velice nevýhodnou půjčku řešila jinou půjčkou, ještě nevýhodnější. Takto se to opakovalo stále dokola, až její prvotní dluh vzrostl z pár desítek tisíc korun na několik set tisíc korun. Zachránila ji konsolidace.


Jistě si říkáte, že nic podobného by se Vám určitě stát nemohlo. Pokud se chcete ujistit, zda jste dostatečně finančně gramotní, můžete se zcela anonymně otestovat na stránkách MFČR.




Já osobně jsem toho názoru, že by finanční výchova či finanční gramotnost neměla být brána pouze jako průřezové téma, které je probíráno okrajově. Aktuální problémy v oblasti financí, které v dnešní době sužují obyvatele napříč všemi věkovými kategoriemi, zaslouží podstatně vyšší pozornost. Denně se setkáváme s případy a příběhy různého zadlužení, exekucí, krádeží přes internet, problematiky sdělování osobních kontaktů či naprosté neznalosti základních pojmů. V době, kdy peníze hýbou světem, je nutné naučit děti finanční gramotnosti. Je nutné přistupovat ke vzdělávání v této oblasti zodpovědně, a flexibilně tak reagovat na proměnlivost dnešní doby.


V příloze tohoto článku si můžete volně stáhnout tipy na upevňování finanční gramotnosti u dětí a mladistvých, které si pro Vás připravila Ing. Alena Opletalová, Ph.D. Ta vytvořila celou škálu aktivit, které mohou využít jak pedagogové, tak rodiče. Tyto aktivity se zaměřují zpravidla na práci s platební kartou a znalosti rizik, která jsou s tím spojena. Dále na znalost jednotlivých pojmů v oblasti financí či na hru s bankovkami, při které si děti osvojují jednotlivé informace o tomto platidle. Prostor je zde vymezen i pro pohádky, které mají za cíl zábavnou formou podpořit vzdělávání dětí ve finanční gramotnosti.


Závěrem bych Vám, vážení čtenáři, rád poděkoval za Váš čas. Pokud Vás můj příspěvek zaujal, budu rád za jakékoliv sdílení či komentáře.


Rád bych srdečně poděkoval také paní Ing. Aleně Opletalové, Ph.D., která vyslyšela mou prosbu a připravila různé výše zmiňované tipy pro vzdělávání dětí v oblasti finanční gramotnosti.


S pozdravem

Jan Šmída


Materiály Ing. Aleně Opletalové, Ph.D., ke stažení najdete níže, více viz samostatný článek.


Pohádky FG
.pdf
Download PDF • 728KB

Hry FG
.pdf
Download PDF • 896KB

Platební karta-brožura
.pdf
Download PDF • 2.86MB

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page