top of page

Mapamátky nyní míří i do knihkupectví

Tipy na výlet za architekturou, ale i pozvánky na výstavu, koncert či do kina. Už dříve jsme vás informovali o projektu Mapamátky a nyní se nově můžete vypravit do pražských ulic i s průvodcem v papírové podobě!



Památky v tištěném průvodci Prahou představují zajímavé činžovní domy, vily, paláce, ale i mosty nebo veřejné stavby a jsou uspořádány do 7 kapitol podle městských čtvrtí v rámci centra i jeho širším okolí. Vedoucí spolku Mapamátky Marie Zákostelecká ke knize a tomu, jak s ní lze pracovat, dodává: „Pokud se nacházíte například ve Vršovicích, stačí knihu otevřít ve čtvrté kapitole a podívat se, jaké zajímavé stavby se nachází ve vašem okolí. Když se dojdete podívat ke kostelu svatého Václava od Josefa Gočára nebo industriálnímu areálu továrny Koh-i-noor Waldes, něco si o nich v knížce přečte, načerpáte atmosféru míst a začnete se rozhlížet, určitě vám neuniknou třeba secesní a rondokubistické domy v Moskevské ulici. A že nevíte, jak je poznat? Stačí zalistovat v knížce na jiné stránky a můžete se dozvědět i něco o jednotlivých architektonických slozích.“


„Pokud se nacházíte například ve Vršovicích, stačí knihu otevřít ve čtvrté kapitole a podívat se, jaké zajímavé stavby se nachází ve vašem okolí.“

Pokud vyrazíte s průvodcem Mapamátek na výlet, můžete se těšit na celých 70 tipů na návštěvu, které spojuje 100 kilometrů procházek Prahou. Jednotlivá místa jsou popisována z několika kontextů, kromě příběhů architektů nebo obyvatel domů se čtenáři dozví i překvapivá fakta. Kniha také jednoduchou formou vysvětluje architektonické pojmy a styly. Celek navíc doplňují autorské fotografie a jednoduché grafiky.


Pokud vás kniha Mapamátky: 70 staveb, které byste v Praze neměli minout zaujala, můžete si ji pořídit přímo na webu spolku. Níže si také můžete prohlédnout několik ukázek.


Text: redakce

Foto & grafika: Mapamátky



Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page