top of page

„Blízko i daleko“ | 17. celostátní přehlídka výtvarných prací dětí a mládeže

Zveme vás na 17. celostátní přehlídku výtvarných prací dětí a mládeže, tentokrát na téma „Blízko i daleko“! Tato akce akcentuje koncepční a dlouhodobou práci výtvarných pedagogů všech stupňů a typů školních i mimoškolních zařízení. Jedním z oficiálních partnerů letošního ročníku přehlídky se stala i Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.



Tato celostátní přehlídka je skvělou možností, jak mohou výtvarní pedagogové, vedoucí zájmových kroužků a klubů, pedagogové volného času, lektoři a kurátoři muzeí a galerií prezentovat soubory výtvarných prací dětí a mládeže. Přehlídka se bude konat ve dnech 13. 5.–2. 6. 2023 v prostorách Korza Veletržního paláce Národní galerie Praha. Součástí přehlídky je také rozborový seminář, který se uskuteční v sobotu 13. a v neděli 14. 5. 2023 a proběhne formou metodické reflexe vystavených projektů v dialogu s kurátory a umělci.


Přehlídka nemá charakter soutěže – neobjevuje „dětské umělce“ a nehodnotí jednotlivé „obrázky“. Prezentovány jsou všechny kolekce výtvarných prací dětí a mládeže jako celky, které jsou v souladu s propozicemi, tématem a podmínkami aktuální přehlídky.

Přehlídky se konají z pověření a za finanční podpory Ministerstva kultury a jsou organizovány Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu (NIPOS) – útvarem ARTAMA a jejich posláním je především podporovat pedagogické přístupy vědomě rozvíjející tvořivost každého jedince v rovině tvorby, vnímání a interpretace. Součástí přehlídek jsou také semináře, kde mohou výtvarní pedagogové v praktických dílnách načerpat podněty, znalosti a zkušenosti vážící se k tématu přehlídky. Semináře jsou akreditovány MŠMT v rámci DVPP a účastníci obdrží osvědčení.


Zaujala vás možnost prezentovat zde práce svých žáků? Od 15. února do 15. března 2023 můžete jednotlivé výtvarné projekty evidovat, a to elektronickou formou na webu vytvarneprehlidky.cz; zde také naleznete veškeré potřebné informace.


Harmonogram přehlídky


Místo konání přehlídky: Korzo Veletržního paláce NGP, Dukelských hrdinů 47, 170 00 Praha 7 15.2. – 15. 3. 2023 - Elektronická evidence výtvarných projektů 16. – 29. 3. 2023 - Zaslání nebo přivezení výtvarných projektů na adresu: NGP, Johana Matunová, Veletržní palác, Dukelských hrdinů 47, Praha 7, 170 00

13. 5. – 2. 6. 2023 - Termín přehlídky / výstavy výtvarných projektů

13. – 14. 5. 2023 - Rozborový seminář včetně vernisáže (1. 3. 2023 zde bude vložena přihláška)

3. – 4. 6. 2023 - Odvoz výtvarných projektů, likvidace výstavy


Zpracováno redakcí U21


bottom of page