top of page

Internet Highway: Pedagogická fakulta UP nabízí další úroveň online vzdělávací hry

Aktualizováno: 14. 2. 2022



Odborníci z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého nabídnou v následujících dnech další úroveň online hry Internet Highway. Jde o hru pro žáky základních škol, která je zaměřená na virtuální bezpečnost. V nabízené úrovni bude hlavním tématem ochrana osobních údajů ve virtuálním prostředí a rizika, která se s nadměrným sdílením těchto informací na internetu pojí.


„Nový level je postaven především na příběhu Elišky, které někdo z uživatelů internetu ukradl jejího psa Fíka. Eliška má však k dispozici pouze přezdívky podezřelých. Hráči, tedy žáci, pak mají za úkol Elišce pomoci odhalit, kdo Fíka ukradl, pátrají po digitálních stopách, odhalují identitu podezřelých, zajišťují jejich fotografie a podobně,“ říká Kamil Kopecký z projektu E-Bezpečí PdF UP a zároveň i jeden ze dvou autorů hry.


V průběhu hry se podle něj žáci přirozenou cestou seznamují s problematikou digitálních stop a ochranou osobních údajů, na své cestě internetovou dálnicí odhalují například, co jsou cookies, IP adresa, v čem je rizikové sdílet fotografie či videa. Seznámí se také s reverzním vyhledáváním fotografií a skrytými informacemi ve fotografiích (metadaty), automatickým rozpoznáváním obličejů na fotografiích, naučí se například podle IP adresy i zjistit, z jakého města se uživatelé připojují a podobně. Proces jejich sebeučení je podle autorů hry podtržen takzvanou memory cards, online kartičkami s klíčovými informacemi, které se ve hře dozvěděli. Vše se žáci učí zábavnou herní formou, ve které nesmí chybět akce – v našem případě likvidování hackerů stahujících data z našich systémů –, ale také luštění různých hlavolamů a pomáhání všem obyvatelům internetové dálnice v nouzi.


„V dalším levelu online vzdělávací hry, potažmo v celé hře se snažíme o propracovaný koncept skrytých a vzájemně propojených informací a úkolů s postupnou gradací. Obsah hry je navržen tak, aby hráče provázel příběhem a nabízel návodné informace, zároveň vybízí i k hledání či objevování poznatků a jejich následnému propojování do širších souvislostí,“ dodává další z dvojice autorů hry René Szotkowski z projektu E-Bezpečí PdF UP. Zdůrazňuje, že hráč je aktivitami hry vtažen do děje, který upozorňuje na nekonzistentnost informací v oblasti rizik přílišného sdílení osobních údajů na internetu.


Do testování nové úrovně hry se měli možnost zapojit i například žáci Gymnázia Olgy Havlové v Ostravě a podle jejich učitelky Pavly Střílkové, která se zároveň podílí na projektu E-Bezpečí PdF UP, se žáci do role testerů vžili velmi rychle a se zápalem.

„Jejich následné reakce byly velmi pozitivní, chválili si zpestření online výuky spojené se získáváním nových informací. Někteří žáci vyzdvihli zábavnou formu hry, získávání nových informací nebo třeba provedení hry. Ve chvíli, kdy se jim nepodařilo něco najít, domáhali se rady, jak všechno zdárně vyřešit a dohrát hru do konce,“ hodnotí zapojení svých žáků Pavla Střílková.


Kromě dětí a dospělých byli do testování hry zapojeni i vybraní policejní vyšetřovatelé, kteří se snažili společně se svými potomky zajistit všechny digitální stopy, odhalit pachatele a dostat se do kýženého cíle. Autoři online hry si cení například přínosu kapitána Pavla Schweinera z oddělení kyberkriminality Krajského ředitelsví policie Olomouckého kraje, který se zároveň stal i tváří jednoho ze vzdělávacích materiálů právě uvnitř nového levelu hry.


Online hra Internet Highway hledá nové cesty, jak žáky přirozenou cestou vzdělávat v oblasti virtuální bezpečnosti, jak využít co nejvíce jejich vlastní aktivity a přirozené touhy prozkoumávat a objevovat. Zároveň představuje zajímavý vzdělávací prostředek pro učitele a rodiče. Autoři této hry potvrzují, že postupně mají vznikat její další úrovně, které se budou zaměřovat na oblast autorského práva na internetu, kyberšikanu, sexuální predátory, ale také například na dezinformace či hoaxy.


Hra funguje zdarma v běžném prohlížeči, ať již na počítači nebo tabletu. Bližší informace a novinky o hře najdete ZDE.


Text: (map)

Repro: Žurnál UP

bottom of page