top of page

11 rad aneb jak se co nejefektivněji učit

Aktualizováno: 9. 9. 2021


Příspěvek blogu studentky Dominiky Krůlové nabízí rady pro snadnější učení. Budou se hodit všem, kteří vstupují do zkouškového období nebo kteří se učí na státní závěrečné zkoušky.







Zkouškové, státnice a přijímačky jsou za dveřmi a pro většinu z nás začíná období velkého stresu, málo spánku a ze zvýrazňovačů se stávají nejlepší kamarádi. Jak se ale co nejlépe v tomto období připravovat na nadcházející zkoušky? Mám pro Vás 11 jednoduchých a hlavně účinných tipů na to co dělat, aby Vám to učení šlo lépe.


1) Vypněte si mobil

Tak tohle je asi nejvíc nejhorší a zároveň nejlepší věc, kterou můžete udělat. Stačí si vypnout wifi a data. Nebo existují dokonce už i aplikace, které hlídají to, abyste se telefonu nedotkli. Například Forest: Stay focused – je dostupná jak pro IOS, tak pro Android.


2) Ukliďte si pracovní plochu

Na stole by mělo zůstat pouze to, co v tu danou chvíli potřebujete k učení nebo práci. Všechny ostatní věci ukliďte, ať Vás nic nerozptyluje a máte kolem sebe dostatek prostoru.


3) Místnost dostatečně vyvětrejte

Každou hodinu si minimálně na 5 minut nechte otevřené okno, aby se pročistil vzduch v místnosti. Je to taková drobnost, ale ani nevíte, jak moc Vám pomůže.


4) Dávejte si učící se limity

Tohle se mi opravdu osvědčilo. Dokážu se vždy soustředit, protože vím, že po té dané době přijde odpočinek v podobě seriálu nebo dobrého jídla. Osvědčilo se nám to společně s kamarádkou, se kterou sdílíme pokoj. Takže to poté vypadá následovně: například jsou 3 hodině odpoledne, řekneme si, že se 2 hodiny budeme učit, pak si dáme večeři a pokecáme a v 18:30 hod. se zase začneme učit. A opravdu se nám to takhle daří a je to efektivní.


5) Učte se v tu denní dobu, kdy je Vám to nejvíc pohodlné

Někdo říká, že se nejvíc naučí dopoledne, někdo naopak v noci, ale nezapomínejte na spánek, protože ten je opravdu důležitý. Takže pokud preferujete tu noc, je dobré skončit kolem 1. hodiny ranní. Pak je čas na spánek, ať jste zase připraveni na další den.


6) Dávejte si pauzy v podobě dobrého jídla a aktivního odpočinku

Odskočte si něco dobrého uvařit nebo se jděte projít do přírody, udělejte si dechová cvičení, jógu, běžte si zaběhat, běžte prostě vypustit ty nervy a všechno to učení z hlavy. Prostě minimálně na tu hodinku si dopřejte maximální relax. Hlava a celé tělo si potřebuje odpočinout. Na to nezapomínejte!


7) Odměňujte se

Pokud splníte cíl, který jste si ten den dali, například, že se naučíte 3 otázky, uděláte úkoly apod., tak si klidně ten film večer pusťte. Tak si klidně tu čokoládovou tyčinku dejte. Tak si klidně dočtěte Vaši knížku. Je to naprosto v pořádku.


8) Netrestejte se a nenervujte se, že jste ten den nestihli vše, co jste chtěli

Máte v plánu naučit se celou knížku, ale zvládli jste jen půlku? No tak se radši běžte projít a brzo spát, ať ten zbytek můžete dodělat další den. Protože jakmile začnete panikařit, že nestíháte, tak Vás a Vaši hlavu tyto myšlenky okamžitě pohltí a určitě se Vám nadále nebude dobře učit. No tak jste to prostě nestihli, to nevadí, zato jste se naučili dobře ty 2 skripta a stále je čas se doučit zbytek. Proto zbytečně hnedka nezmatkujte.

9) Používejte zvýrazňovače, pastelky, barevná lepítka

Ve všem musím mít systém. A taky mi docela pomáhá moje fotografická paměť. Takže když si všechno nějak označím barvami, lépe se v tom orientuji. Tento bod určitě doporučuji.


10) Předříkávejte si a opakujte nahlas

Tím, že si jednotlivé věty zvýrazníte a ještě si je přečtete nahlas, tak se Vám vryjí do paměti, ani nebudete vědět jak.

11) Nechte se vyzkoušet

Tohle mi pomáhá absolutně ze všeho nejvíc, pokud máte možnost požádat rodiče, spolubydlící nebo někoho jiného, aby si na Vás udělal hodinku čas a vše to s Vámi projel, tak Vám fakt garantuji, že to v té hlavě zůstane ještě dávno po zkoušce. Protože ten druhý Vám k tomu může říkat různé nápovědy, jak si to lépe zapamatovat nebo tím, že si to s ním projdete, tak narazíte na věci, které je potřeba ještě zopakovat – anebo naopak se ujistíte, že to umíte a můžete jít v klidu dělat další věci.


Důležité je snažit se ovládnout stres, zminimalizovat vše, co by Vás mohlo při učení nebo práci rušit, dělat si přestávky a mít stručný plán, jak a kdy se budete učit.

Přeji všem opravdu hodně moc štěstí a pevné nervy.


S láskou Domi



bottom of page