top of page

Chemický adventní kalendář vtipně popularizuje chemii



Na sociálních sítích může člověk zbytečně ztratit mnoho cenného času, když ale sleduje ty pravé influencery a účty, může to být užitečně strávený čas. Na sítích je samozřejmě možné získat také mnoho inspirace do výuky, ať už v pedagogických skupinách, anebo třeba na účtech různých popularizátorů a dalších osobností. Jednou z nich je nepochybně Olga Ryparová, jejímž heslem na Twitteru je „chemie je láska“. Autorka publikující pod účtem @Olinium42 o sobě říká, že miluje učení chemie a že právě díky jejímu výkladu může chemii pochopit každý. Své spolužáky doučovala už od střední školy, postupně svůj okruh rozšířila a nyní ji na sociálních sítích sledují tisíce lidí, a to nejen na Twitteru. V roce 2019 spustila youtube kanál Olinium, kde každý týden zveřejňuje výuková videa z chemie. Organizuje rovněž vlastní kurzy chemie a pomáhá středoškolákům připravit se na přijímací zkoušky na lékařské fakulty.




Nás zaujal její chemický adventní kalendář, který v těchto týdnech zveřejňuje na svém Twitteru. Také tento formát vtipně popularizuje chemii a mnohá jeho témata by se mohla hodit učitelům 2. stupně základních škol nebo škol středních. Adventní kalendář vždy otevírá nějaké zajímavé téma či otázku a pak rozvíjí vlákno tvořené jednotlivými „dlaždicemi“ s textem a ilustrací. Dozvědět se můžete třeba to, proč jsou pro psy čokoláda a rozinky toxické, proč si vzít tablety s jodem v případě jaderného výbuchu, kolik soli byste museli sníst, aby to bylo smrtelné, nebo proč musí varlata u mužů viset mimo tělo.


Podobnou provokativní nebo problémovou otázkou lze zaručeně získat zájem znuděných žáků – a pak už může začít jednoduchý výklad, který přinese odpověď a zároveň ukáže, že chemie má přesah do výživy, medicíny a celkově do veškerého života kolem nás. Zkrátka: popularizace jak má být!


Pokud si chcete kalendář prohlédnout, navštivte Twitter @Olinium42. Pokud se chcete podívat na výuková videa, vyhledejte si na YouTube kanál Olinium. A tady najdete odpověď na jednu z výše zmíněných otázek. Leckdo se u ní možná začervenal, ale i zde jde o chemii:




Text: redakce

Zdroj obrázků: Olga Ryparová a její Twitter

bottom of page