top of page

Festival PAF nabízí program i pro dětské diváky

Festival PAF má před sebou už dvaadvacátý ročník. Jeho pravidelní návštěvníci za ta léta o něco zestárli, mnozí z nich se stali rodiči. A jejich děti by teď rády věděly, proč každým rokem nedočkavě vyhlíží začátek prosince. Není lepší odpovědi než vzít je s sebou! I pro ně je totiž přichystaný bohatý program. Nenechte se ale mýlit – PAF je zde pro všechny děti (i dospělé), i když o něm letos slyšíte třeba poprvé.



Malé návštěvnictvo si může vybírat pásma krátkých filmů – oblíbená série AniPromítačka, i celovečerní projekce, jako je nový film Hajaa Miyazakiho: Chlapec a volavka. Mohou se také zúčastnit několika workshopů nebo navštívit loutkové představení. Celý dětský program naleznete zde. V newsletteru najdete mnoho dalších tipů:


AniPromítačka


Čtyři pásma krátkých filmů určených také dětským divákům nabídne AniPromítačka. Tento projekt Elišky Děcké je založen na tematicky sladěném výběru domácích i zahraničních snímků s místy jejich promítání. Jedním z nich bude kočičí kavárna CoffeeCat, kde se v hlavních rolích krátkých snímků pásma Devatero tajných životů představí – jak jinak – kočky. Podobně ani další kolekce nikoho nenechá na pochybách ohledně protagonistů filmů, název Pravdivé kraví příběhy totiž ihned napoví. Místem konání pak nemůže být jiný prostor než podnik jménem Bistrá kráva. Ve zmrzlinářství Tomivo Gelato uvidí malí i velcí diváci pásmo filmů o mlsání, nazvané Malé animované dobroty, a sami si k tomu budou moci dopřát něco dobrého na zub. Stejně tak bude možné něco zakousnout také v hotelu Alfréd a Hermína, kde pod názvem Co jsme ještě ochotni zbaštit? poběží filmy s mystifikačním obsahem. Více informací zde.



Projekce


Pro milovníky epičtějších příběhů je připraven například oceňovaný celovečerní debut Filipa Pošivače Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Poetický film o přátelství rozzáří svou bohatou představivostí nejen dětské oči. Do podobně fantazijních, i když možná o trošku temnějších světů, se mohou spíše starší děti vypravit s japonskými filmy Chlapec a volavka, žhavou novinkou legendárního Hajaa Mijazakiho, a Belle, variací na pohádku Kráska a zvíře, zasazenou do virtuální reality režiséra Mamorua Hosody. Více informací zde.



Workshopy


Děti, které budou mít zájem zvednout stavidla své tvořivosti, se mohou zúčastnit několika chystaných workshopů. Pop-up: Netvoři je jedním z nich. Pod vedením ilustrátorek Lucie Poláškové a Natálie Sodomkové si účastníci osvojí techniku výroby papírových skládaček v podobě upírů. Podobné postavy, ačkoliv s pomocí jiné techniky, mohou vytvořit také se Zoyou Volkovou v rámci workshopu Upírské panenky. To ale není všechno, upíry pak mohou ubytovat třeba v kartonovém domě, který vyrobí s Mashou Kovtun na workshopu Domov snů. Nebo ještě lépe ve strašidelném hradě, který můžou postavit společně s Janem Mazánkem… I když vlastně ne, půjde totiž o hrad virtuální, vytvořený na počítači v grafickém editoru. Workshop Animované příběhy, zaštítěný studiem OP&K, zase nabídne dětem možnost pořídit krátké filmy s rozpohybovanými předměty a materiály. Na workshopy se registrujte zde.



Představení


Nevšední zážitek slibuje rovněž uvedení loutkové hry Paraphrase of a Shadow, kterou v působivém prostoru Červeného kostela uvede americký umělec Colin Self, jenž představení také doprovodí vlastní hudbou. Více informací naleznete zde, akreditace a celý festivalový program najdete zde.



Zpracováno redakcí na základě newsletteru PAF

23 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page