top of page

Jak funguje univerzitní e-mail a jak nastavit hesla?



V době mezi zápisem a začátkem akademického roku jsou prvákům postupně automaticky generovány oficiální univerzitní e-mailové účty tak, aby byly se začátkem výuky k dispozici. Rozhodně je velmi důležité svůj univerzitní e-mail nejen pravidelně sledovat, ale výhradně používat – dle studijního a zkušebního řádu UP je to dokonce vaše povinnost!

Proč je univerzitní e-mail důležitý?

Podle pravidel nejsou akademičtí pracovníci a referenti povinni reagovat na korespondenci odeslanou ze soukromých e-mailových adres, proto je třeba univerzitní mail využívat všude tam, kde jde o oficiální komunikaci studentů s učiteli nebo odděleními fakulty.


Na univerzitní e-mail vám budou přicházet zprávy od vyučujících, ze studijního či z knihovny. Vaše univerzitní e-mailová adresa je zveřejněna také na portálu ve vyhledávání kontaktů, takže když vás někdo bude chtít kontaktovat, využije právě tuto adresu. Oficiální e-mailová adresa je navedena také do Stagu, takže když vám vyučující pošle hromadný e-mail (často s důležitými informacemi, jako je třeba změna termínu, požadavky k ukončení předmětu apod.), přijde vám právě sem. Tato adresa je uvedena také v záhlaví smlouvy o výpůjčce identifikační karty neboli průkazu studenta.


Jak e-mailová adresa vypadá?

Univerzitní e-mailová adresa studenta je odvozena od jména a příjmení a na konci je doplněna pořadovým číslem.


Jak se dostanete k poště?

Svou poštu si můžete prohlížet pomocí webového rozhraní, které najdete na adrese outlook.com/upol.cz. Tuto adresu si nemusíte pamatovat, dostanete se na ni pomocí odkazu E-mail, který najdete v dlaždicích na Portálu.


Webové rozhraní pro univerzitní e-mail: outlook.com/upol.cz


Při přihlašování ke své e-mailové poště použijte své portálové ID, jen je musíte zadat ve tvaru portalID@upol.cz (pozor, toto ale není tvar tvé e-mailové adresy!), heslo je stejné jako do Portálu. Pozor! Pamatujte, že případnou změnou hesla do Portálu změníte současně i heslo v elektronické poště. Všechny potřebné informace, které se týkají univerzitního e-mailu, najdete na cvt.upol.cz/email.


Co dělat, když e-mail nefunguje?

Kdyby bylo něco v nepořádku, obraťte se na fakultního správce sítě. Na pedagogické fakultě máme správce hned tři, a to podle fakultních budov. Případné problémy s e-mailem tak řešte podle toho, kde sídlí vaše domovská katedra.


Ing. Ivana WEBEROVÁ ivana.weberova@upol.cz 585631793 správce počítačové sítě na hlavní budově na Žižkově náměstí Žižkovo nám. 5, 605377256, místnost: 2.80

Mgr. EVA SLAVÍČKOVÁ eva.slavickova@upol.cz 585637300 správce počítačové sítě budově na Purkrabské ulici

Univerzitní 22, 720310417, místnost: 3.05

Ing. Jiří ŠTENCL jiri.stencl@upol.cz 585635040 správce počítačové sítě budovy Uměleckého centra na Univerzitní ulici (na konviktu) Žižkovo nám. 5, 585631793, místnost: 2.80


Hesla

Nově nastupujícím studentům a studentkám bude informačním systémem po zápise a po zpracování údajů studijním oddělením vygenerován (či aktualizován) přístup do IS. Pokud jste podávali přihlášku přes prihlaska.upol.cz, naleznete své přihlašovací jméno (Portal ID) do informačních systémů UP (STAG, Portál, Moodle aj.) v elektronické přihlášce, a to v části Osobní údaje v části Obecné. Vaše Portal ID je zobrazeno hned pod univerzitním číslem.


Pozor! Uživatelské údaje do elektronické přihlášky nejsou uživatelské údaje do informačních systémů UP! Pokud jste zapomněli své heslo do elektronické přihlášky, zvolte na přihlašovací stránce do přihlášky možnost Zapomenuté heslo.

Pokud jste získali nový přístup do IS, budete e-mailem vyzváni k nastavení přístupového hesla, přičemž vaše Portal ID bude zobrazeno jak v přihlášce, tak i na stránce, kde se nastavuje heslo. To si nastavíte kliknutím na odkaz Nastavit heslo.


Jak má heslo vypadat?

Nejlepší hesla jsou ta, která si zapamatujete, ale která zároveň splňují základní pravidla bezpečného hesla. Phishingové či jiné (nejen) e-mailové útoky se staly součástí všedního dne, a tak je dobré dodržovat při tvorbě hesla – a při jeho pravidelné aktualizaci – několik důležitých zásad. Tak předně, heslo musí být dlouhé, to je asi ta nejdůležitější vlastnost. Ideálně alespoň patnáctiznakové. Dále pak používejte kombinaci velkých a malých písmen, číslic a symbolů. Další tipy a triky a více informací najdete v sekci Kyberbezpečnost.

77 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page