top of page

Jak vytvořit papírotisk?

Vyučující katedry výtvarné výchovy Anna Boček Ronovská a Magdalena Adámková Turzová nabízejí metodickou inspiraci ze svých seminářů výtvarné tvorby. Inspirujte se jejich zadáními výtvarných úloh a využijte je v praxi!


Papírový tisk (někdy též reliéfní či materiálový tisk) je technika tisku z papírového reliéfu. Je to nenáročná grafická technika tisku z výšky. Kolagrafie neboli technika tisku z koláže je podobná – převážně hlubotisková – grafická technika barevného tisku. Tyto techniky jsou vhodné pro tvoření s dětmi, když nemáme k dispozici grafickou dílnu s tiskařským lisem a vybavením.



Obr. 1–6 Ukázky techniky, archiv autorek



Námět Maska


Maska je vlastně takový stylizovaný portrét, zjednodušená podoba, fantaskní alter ego. Už slavný Picasso se inspiroval africkými maskami, které ho uchvátily svou jednoduchostí a silou výrazu. Jelikož v našem úkolu nemůžeme pracovat s přílišnými detaily, použijeme právě takové jednoduché a základní tvary. Buďte na chvíli Pablem Picassem a stvořte vlastní masku, portrét osoby či zvířete!


Obr. 7–10 Ukázky masek z lepenky a výsledného tisku, archiv autorek


Postup:


Vytvořte si návrh (skica tužkou) na papír A4 či přímo na lepenku.


Na desku nebo silnější karton o trochu menší než A4 (kvůli okrajům) nalepte vystřižené kousky, které dohromady utvoří obrázek podle vašeho návrhu. Můžete použít papírové výstřižky, útržky textilu, ruční papíry, nejrůznější hmoty s reliéfním povrchem, provázky, přírodniny, lepidlo apod. v několika vrstvách. Je možné také řezat do vlnité lepenky nebo prořezávat papír apod.


Barvu (tiskařskou, temperovou či akrylovou, můžete přidat trochu oleje) si naneste v malém množství na skleněnou či plastovou desku (plastové prostírání či fólie) a uprostřed plochy rozválejte do stran, až vytvoříte tenkou jednolitou vrstvu barvy, která se otiskne na válečku. Válečkem pak přejíždějte po reliéfu zespodu nahoru rovnoměrně. Barvu je možno aplikovat na celou plochu nebo lokálně a tisknout jako barevný tisk (můžete naválet vedle sebe různé barvy nebo tisk opakovat a vrstvit různé barvy na sebe).



Obr. 11–12 Ukázky postupu, archiv autorek


Matrici přeneste na čistou podložku a přiložte na ni papír (opatrně, nejlépe ho pokládejte od jedné hrany ke druhé, aby si „lehl“). Nyní se papír nesmí pohnout. Můžete položit ještě jeden papír a poté začnete tisknout.


Místo lisu můžete použít čistý váleček a pod tlakem přejíždět sem a tam. Nebo použijte kostici či obyčejnou lžíci, kterou budete jezdit po rubu rovnoměrně místo vedle místa. Tahy s různým přítlakem by pak byly na tisku vidět. Na domácí tisk se také používají ruční lisy (kulaté „razítko“ s kovovými kuličkami či japonské tampony (kolečka obalená bambusovým listem či smotaným provázkem) DIY metoda jak na takový ruční lis viz obr. níže.



Obr. 13–15 Pomůcky pro tisk, archiv autorek



Až jste si jistí, že jste přitlačili všude, papír opět od hrany sejmete a tisk je hotový!


Obr. 16–19 Pomůcky pro tisk, archiv autorek



Anna Boček Ronovská & Magdaléna Adámková Turzová

bottom of page