top of page

Moje tělo: využijte své tělo pro výtvarnou tvorbu a zachyťte, co dělá při pohybu

Aktualizováno: 30. 8. 2021

Vyučující katedry výtvarné výchovy Anna Boček Ronovská nabízí metodickou inspiraci ze svých seminářů výtvarné tvorby. Inspirujte se jejími zadáními výtvarných úloh a využijte je v praxi!


Ukázka tvorby umělce Tony Orrica, zdroj https://tonyorrico.com/



Vytvořte volnou kresbu, která bude kopírovat vaše tělo nebo si všímat jeho hranic (akční rádius rukou, nohou, hlavy apod.). Můžete kreslit oběma rukama vleže či ve stoje na papíře a zkoušet, kam vaše ruce dosáhnou, obkreslit hlavu, krk, celé tělo, nohy.


Zkoušejte mnohokrát gestem zaznamenat pohyb. Vezměte velký papír, nejlépe balící min. A0 (ideálně 1 m široký a 2 m dlouhý) a upevněte ho na podlahu (lepicí páskou nebo je papír možné zatížit) či na stěnu.


Ukázky tvůrčího procesu, foto archiv autorek



Použijte měkký kreslicí prostředek, např. suché pastely, uhel, měkkou tužku, pastelky, grafit apod. Po skončení vleže můžete dál na obrazu pracovat, ale spíše pohybově, gesticky, nesnažte se záznam nějak dokreslovat, zkrášlovat apod.


Jde o co nejautentičtější záznam vašeho těla, gesto, tvar. Zkuste díky tomuto experimentu procítit, co vaše tělo dělá při pohybu, jak se cítí jednotlivé klouby, kosti, svaly, odkud pohyb vychází apod. Přejeme hodně silný prožitek!



Ukázka tvorby umělce Tony Orrica, zdroj https://tonyorrico.com/



Inspiraci můžete získat také zhlédnutím videa, na němž je zachycen umělec Tony Orrico během práce na kresbě s využitím pohybu těla.




Námět připravila Anna Boček Ronovská

Foto: archiv autorky a ukázky tvorby umělce Tony Orrica, zdroj https://tonyorrico.com/

bottom of page