top of page

Mám kartu, tedy jsem... Student. Studentka. Jak ji získat?



Každý student nebo studentka získá zápisem a faktickým nástupem do studia průkaz vysokoškolského studenta. Jaké typy karet máme a jak průkaz získat? K čemu jsou vůbec dobré?


Jakou kartu a jak ji získat?

Může to být klasický "ajsik", tedy mezinárodní průkaz ISIC, nebo modrá karta naší univerzity. Typ karty si můžete zvolit ještě před nástupem ke studiu ve své elektronické přihlášce. Co je potřeba dál udělat? Nic složitého! Připravit jednoduchou žádost o kartu a vložit do ní svoji fotografii (ideálně dokladovou, na které se sami sobě líbíte) a uhradit platbu on-line. Karty se vydávají na Zbrojnici v Centru výpočetní techniky UP. Výdej karet začíná v září, týden před zahájením akademického roku. O tom, že je vaše karta připravena, vás budou pracovníci centra informovat e-mailem. Ten bude obsahovat informace o tom, jak si rezervovat termín pro vyzvednutí karty a jaké dokumenty je dobré si dopředu prostudovat. Podrobné informace, jak postupovat při vyřízení identifikační karty, můžete najít na stránce CVT UP. Nezapomeňte, termín vyzvednutí karty je potřeba rezervovat!


K čemu karta slouží?

ISIC průkaz je na UP určen pro studenty denního studia a slouží jako průkaz studenta školy a zároveň jako mezinárodní průkaz studenta, se kterým se můžete prokazovat při různých příležitostech a čerpat výhody a uplatňovat rozličné slevy. ISIC má platnost i v zahraničí a lze s ním třeba cestovat levněji, získat zdarma vstup do muzeí a památek apod. Druhým typem je standardní modrá karta Univerzity Palackého, ta ale slouží jen jako průkaz studenta (nebo zaměstnance) naší univerzity a nelze na ni uplatňovat slevy mimo UP. Lze ji ale využít ke všem důležitým věcem na UP: k objednávání jídla v menze, k půjčování knížek a skript v knihovně nebo ke kopírování dokumentů na kopírce. Takto se běžně využívá rovněž ISIC karta.


Jak se s kartou najíst?

Karta vám zajistí možnost využívat možnost stravování ve všech univerzitních menzách, lze na ni ale také nakoupit jídlo v bufetech Fresh UP. Kartu je pochopitelně třeba "nabít", tedy vložit do ní peníze. Peníze se na kartu vkládají na hlavní pokladně menzy, v bufetech Fresh UP nebo na recepci kolejí. Jakmile je na kartě finanční obnos, lze ji ihned využívat. Dobrou chuť!


Jak si s kartou půjčit knihy a tisknout?

Na identifikační kartu si můžete půjčit knihy v knihovnách UP a po jejím zaregistrování a zaplacení registračního poplatku i ve Vědecké knihovně v Olomouci. Pomocí karty lze taky tisknout a kopírovat v knihovně ve Zbrojnici i v ostatních fakultních knihovnách. Nabití karty (tj. vložení peněz na účet spojený s kartou) je možné na označených nabíjecích místech (obvykle v každé studovně, kde se tiskne). Více na wiki.upol.cz – Identifikační karty.


Co dalšího bude díky kartě snadnější?

Identifikační karta vám umožní vstupovat do objektů UP, tj. budov, učeben a laboratoří, které jsou přístupné pomocí čteček univerzitního přístupového systému. ISIC průkaz s platnou mezinárodní licencí je akceptován na DPMO při vyřizování slevy a díky průkazu není potřeba vyřizovat jiná potvrzení, že jste studenty UP. ISIC průkaz můžete používat v Olomouckém kraji v integrovaném dopravním systému jako jízdenku; podrobnosti na cvt.upol.cz, sekce Identifikační karty. ISIC průkaz je celosvětově uznávaná studentská karta, díky které je možné čerpat mnoho různých slev. Více na www.isic.cz.


Na co nezapomenout?

Aby byl průkaz ISIC stále platný a dobře sloužil, je třeba opatřit jej validační známkou. Proč? Zkrátka proto, že výhody jsou vázány pouze na váš status studenta, který jednoho dne skončí. Validační známka slouží pro zařazení do národní databáze platných průkazů ISIC a k ověření platnosti ISIC u poskytovatelů slev. Validační známku lze uhradit vždy až po zápisu do vyššího ročníku, čeká vás tedy za rok po nástupu do prváku. Informace o hromadném výdeji validačních známek jsou zveřejněné na stránce CVT. Mimo toto období výdeje si můžete identifikační kartu nebo validační známku vyzvednout v kanceláři identifikačních karet (budova Zbrojnice, Biskupské nám. 1, dveře č. 387) v úředních hodinách.

314 zobrazení0 komentářů
bottom of page