top of page

(Nejen) vánoční infografiky Českého statistického úřadu

Aktualizováno: 22. 12. 2021

Přinášíme vám tip na informačně i vizuálně kvalitní infografiky, jež připravuje Český statistický úřad v rámci popularizace svých dat a komunikace s veřejností. Výtvarně zajímavé přehledy shrnující fakta o různých jevech ve společnosti nabízí Český statistický úřad na webových stránkách Statistika & my nebo na svých sociálních sítích.


Obr. 1 Infografika Štědrovečerní večeře, 2020; zdroj: Český statistický úřad



Základním posláním a úkolem Českého statistického úřadu je sbírat, zpracovávat a publikovat výsledky statistických šetření. Jedním z nástrojů pro publikaci výsledků je od roku 2011 také časopis Statistika & My, jehož internetovou verzi našim čtenářům a čtenářkám doporučujeme.


Najdete zde aktuality ze světa statistiky, informace o oficiálních statistikách ČSÚ a jeho partnerů ve státní statistické službě, odkazy na užitečné aplikace, publikace a informační zdroje nebo elektronickou podobu článků z tištěného vydání časopisu Statistika & My a vybraných publikací Českého statistického úřadu. Dozvíte se informace z oblasti podnikání, veřejné správy, společenských a kulturních jevů, zdravotní péče, přírody a dalších okruhů lidských zájmů a činností. Autoři článků se opírají o data ČSÚ, zasazují je do širšího kontextu a prezentují je v zajímavých souvislostech.


Obr. 2 Infografika Nakupování, 2020; zdroj: Český statistický úřad



Učitele a učitelky různých stupňů vzdělávání a oborových specializací by mohly zaujmout nejen články a videa, ale právě v úvodu zmíněné infografiky. Čím jsou zajímavé? Jednak jsou nabité fakty a podložené daty a jednak mají velmi zajímavou, přehlednou podobu. Jde o graficky zpracované a ilustrované postery – což z nich činí velmi dobře využitelný zdroj do výuky různých vzdělávacích oborů. Využít se dají v úvodu do tématu hodiny, jako informační zdroj v rámci projektové výuky, impuls k diskusím nebo jako podnět pro samostatnou či skupinovou práci žáků na tématu.



Obr. 3 Infografika Naše lesy, 2020; zdroj: Český statistický úřad



Kromě údajů o Vánocích, které jsme pro naše čtenáře vybrali v tomto předvánočním období, nabízí Český statistický úřad např. postery Naše lesy, České vinice, Sklizeň v ČR, Cestovní ruch v ČR, Odkud a kam se prodávají léky, Den dětí nebo infografiky věnované cyklistice, automobilismu, věku Evropanů a demografii, zastoupení žen ve vědě, spotřebě alkoholu apod. Využijte tyto kvalitní vzdělávací zdroje!



Připravila: redakce

Zdroj: Český statistický úřad, https://www.statistikaamy.cz/





bottom of page