top of page

Neverending story aneb jak se dělá knížka – příměstský tábor pro malé výtvarníky

Pod záštitou Centra celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty UP v Olomouci a katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UP v Olomouci se konal další ročník oblíbeného příměstského tábora s výtvarnou tématikou, tentokrát s názvem Neverending story aneb jak se dělá knížka. Tábor byl určen pro děti ve věku od 7 do 12 let.



Ještě před začátkem tábora byli jeho účastníci pozváni formou osobního dopisu. V době od 17. do 21. července 2023 se pak každodenně setkávali v prostorách Uměleckého centra UP, kde je čekal bohatý program. Během celého týdne se děti seznamovaly s procesem tvorby knihy a se vším, co s ní souvisí. Současně pracovaly na své vlastní autorské knize­ – od vymýšlení postav, prvních záznamů příběhu až po její výrobu a vytváření ilustrací. Program přinášel podněty ve formě představení jak způsobů narace příběhu, tak i výtvarných technik a technologie výroby papíru a práce s ním.


Děkujeme moc za spolupráci odborníkům: paní restaurátorce Marii Strnadové z Vědecké knihovny v Olomouci za možnost navštívit restaurátorské pracoviště a autorovi dětských knih Martinu Šinkovskému za možnost nahlédnout „pod pokličku“ práce spisovatele. „S kolegyněmi se vždy při vytváření obsahu tábora snažíme vybrané téma propojit s okolním životem, s konviktem a možnostmi olomouckého prostředí. Dbáme také na to, aby všechny činnosti byly ve vzájemném propojení a kontextu. Snad se nám to alespoň trochu daří. V každém případě zde vždy vzniká ‚energie‘, která se vrací, práce s dětmi je pro nás velmi obohacující,“ říká jedna z lektorek.


Dbáme také na to, aby všechny činnosti byly ve vzájemném propojení a kontextu. Snad se nám to alespoň trochu daří. V každém případě zde vždy vzniká ‚energie‘, která se vrací, práce s dětmi je pro nás velmi obohacující.

„Velmi oceňuji přístup průvodkyň při putování za jedinečným příběhem každého dítěte, laskavý a bezpodmínečný. Děti se velmi těšily na každý den a již v průběhu týdne se ptaly, zda příští rok bude pedagogická fakulta pořádat příměstský tábor a zda je přihlásím. Odnesly si vlastní první knížku, k tomu výrobky z keramiky. Na závěr byla vernisáž a udělen jedinečný certifikát,“ uvedli spokojení rodiče.


Pětidenní putování po nekonečném světě knížek bylo ukončeno závěrečnou vernisáží, kde účastníci prezentovali své výrobky rodinným příslušníkům a mohli se tak pochlubit svou tvorbou. Velké poděkování patří také lektorkám Magdaleně Adámkové Turzové, Monice Dokoupilové a Janě Jiroutové z katedry výtvarné výchovy PdF UP.


Těšíme se na další výtvarné putování v příštím roce.


Text: Centrum celoživotního vzdělávání PdF UP v Olomouci

Foto: Centrum celoživotního vzdělávání PdF UP v Olomouci





bottom of page