top of page

Nezávislá kultura s vůní folklóru | Podpořme iniciativu absolventa učitelství

Parta mladých lidí, kterým záleží na kulturním životě své obce, hledá prostředky na uspořádání festivalu, v němž se mísí současná nezávislá kultura s folklorem. V čele iniciativy stojí absolvent učitelství a herec Václav Zimmermann. Proč je pro život obce kultura důležitá? Jaký je jeho vztah k folklóru? Přečtěte si, jak můžete iniciativu mladých podpořit.



Je v Kristových letech a má už za sebou mnohé. Studium Výtvarné tvorby na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a Autorského herectví na Divadelní akademii múzických umění v Praze. V současné době je asistentem Dialogického jednání na DAMU, lektorem divadelní improvizace, hercem a autorem filmové detektivní komedie s názvem Případy Léona Cliftona. A také je ředitelem nezávislého festivalu Horem Dolem, jenž je spojen s jeho rodným Provodovem.


Pro Václava Zimmermanna je festival srdeční záležitostí – ostatně spolu se svými přáteli uspořádal už deset ročníků. Jak říká, jen tak, pro radost. Na začátku byli pouze dva kamarádi, Václav a Matěj, v průběhu let sehnali další pomocníky, díky nimž je festival Horem Dolem rok od roku lepší.


Letos se Václav přes nepříznivou situaci způsobenou pandemií chystá festival nejen podržet, ale dokonce vylepšit. Rád by místním přiblížil alternativní kulturu, a proto festival pořádá přímo na provodovských lukách. Jak říká, když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi.



Václave, mají místní v Provodově dostatek kulturních příležitostí? Má Váš festival ohlas?


Ruku na srdce, na jihovýchodní Moravě není mnoho příležitostí pro návštěvu takových projektů, jako je právě náš festival. Také proto se nám v loňském ročníku podařilo přilákat přes 500 návštěvníků. Jsme vždycky rádi, když přijedou i kulturní nadšenci z větší dálky, než je Provodov a jeho okolí. Primárně je ale akce určena místním. Proto jsme se rozhodli požádat lidi o pomoc na portále Donio, kde jsme spustili sbírku.


Kampaň na Doniu poběží ještě dvacet dnů a vybrané peníze použijeme na zajištění festivalu, odměny pro vystupující a na další náklady, jež jsou s pořádáním spojeny. Festival bude zadarmo a jak doufáme, osloví všechny generace.


Akci charakterizujete jako festival, který má místním lidem přiblížit nemainstreamovou kulturu. Co si pod tím můžeme představit?


Myslíme tím takovou kulturu, která je pro zdejší oblast méně známá. V minulosti nám to lidé z užšího okolí vyčítali, že žádného z vystupujících umělců neznají. A tím vlastně neví, co mají očekávat. Ale to nám přišlo jako skvělá výhoda. Festival si tak utváří vlastní značku a nachází si stále více diváků. Tím slovem „nemainstreamový” jsme si tedy dopomohli k definici této akce pro veřejnost.


Stavebními kameny Horem Dolem jsou autorství. kreativita a nadšení.

Jaký bude program festivalu?


Horem Dolem koncipujeme jako dvoudenní festival nejen hudby, ale i divadla, filmu, přednášek a workshopů s cílem ukázat zdejším i přespolním obyvatelům alternativní kulturu. Už od roku 2007 se snažíme vytvořit prostor pro setkávání amatérských a profesionálních umělců z celé republiky a zveme je na Provodov. Stavebními kameny Horem Dolem jsou autorství, kreativita a nadšení.


Prozatím jste festival pořádali jako nízkonákladový, nyní jej chcete pomocí sbírky proměnit. Na co prostředky využijte?


Na naši akci se snažíme přilákat především lidi z Provodova a jeho okolí, nejen ty z větších dálek. Donio jsme se rozhodli využít také proto, že lidi z Provodova a okolí nejsou zvyklí na festivalové ceny vstupenek. Potřebujeme uhradit náklady, hlavně honoráře umělcům, ale zároveň chceme lidem kulturu zpřístupnit zdarma.


V rámci letošní kampaně spojené se sbírkou jste připravili také originální video, jímž festival promujete. Natočili ho pro Vás studenti katedry výtvarné výchovy PdF UP sdružení do tvůrčího uskupení Nakamero. Ve videu vystupujete v kroji – je to pouhý kostým pro reklamu, nebo máte k lidové kultuře jihovýchodní Moravy hlubší vztah?


Vystupujeme v krojích z Provodova, resp. z mikroregionu Luhačovské zálesí. Tím se vědomě odkazujeme na náš vztah k tomuto místu, odkud oba pocházíme. V 18. století se tu takové kroje ještě nosily. Také jsme v nich několik let vystupovali v místním folklórním souboru. Tím, že ho máme v tomto spotu na sobě, však logicky měníme jeho význam. Už není součástí všednosti nebo svátečnosti jako tehdy, ale stává se kostýmem pro konkrétní záměr. Takže vlastně ano. Kostým pro reklamu.


Akce typu končiny (fašank), průvod s pochováváním basy, hlavní pouť, vodění berana a další jsou události, kterými zde bezesporu žije celá obec.

Jaký typ lidových tradic Vás oslovuje, co máte Vy sám rád? Na jižní nebo jihovýchodní Moravě je na mnoha místech folklór skutečně živý – je součástí identity tamějších lidí. Platí to i pro Provodov? Jaký vztah mají u Vás k folklóru mladí lidé?


Na Provodově se folklor oprašuje, podobně jako nejrůznější tradice. Dle mého není v takové síle a velikosti jako na jiných místech jižní Moravy. Ale angažovanost lidí a zájem o udržení těchto lidových nevšedností je zde silný. A to zejména u mladých lidí. Do organizování se zapojují místní složky, jako jsou dobrovolní hasiči, dechovka nebo folklorní soubor. Takže akce typu končiny (fašank), průvod s pochováváním basy, hlavní pouť, vodění berana a další jsou události, kterými zde bezesporu žije celá obec.


A s touto živou nebo oživovanou lidovou tradicí se mísí zcela současná kultura, kterou místním přinášíte svým festivalem. Na které body chystaného programu byste potenciální návštěvníky pozval?


Náš festival bude letos dvoudenní a uskuteční se 3.–4. července 2021 na louce v šapitó za starým hřbitovem. Vystoupí na něm třeba dvojnásobný držitel Českého Anděla Thom Artway, výtvarník František Skála s Dechovou hudbou Provodovjané, revival Red Hot Chilli Peppers, chystáme ale také slam poetry a více než desítku vystoupení hudebníků a divadelníků z celé ČR. Doufáme, že situace pro venkovní kulturní akce již bude příznivější a že se budeme moci opět bezpečně setkat a spoluprožívat kulturu tak, jak jsme byli dřív zvyklí.


Jak mohou lidé Váš festival podpořit?


Festival Horem Dolem 2021 můžete podpořit na www.donio.cz/horemdolem. Za příspěvek v libovolné výši si můžete vybrat zajímavou odměnu. Nachystali jsme placky, trička, plátěnky, poukazy na občerstvení nebo třeba netradiční odměnu v podobě interaktivní hry pro partu dobrodruhů. Ti dostanou mapu, lopatu a mohou se vydat hledat zakopaný poklad. Hlavní odměnou je ale dobrý pocit z podpory kulturního života a umělců.


Děkujeme za rozhovor a přejeme vydařený festival!



Rozhovor vedla -sobe-

Foto archiv Václava Zimmermanna



Více informací o festivalu:




Kdo je Václav Zimmermann?

Narodil se v roce 1988 ve Zlíně. Je ředitelem festivalu Horem Dolem. Absolvent Výtvarné tvorby na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a Autorského herectví na Divadelní akademii múzických umění v Praze. V současné době asistent Dialogického jednání na DAMU, lektor divadelní improvizace, herec a autor filmové detektivní komedie s názvem Případy Léona Cliftona. Pochází z Provodova, nyní žije v Praze.



329 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page