top of page

Pedagogická fakulta pomáhá

Na Ukrajině, jen pár stovek kilometrů od nás, trvá už více než měsíc válka. Agrese Ruska připravila o život tisíce lidí včetně civilistů a dětí, před válkou prchá více než 10 milionů Ukrajinců, do okolních zemí včetně Česka se vydaly hledat útočiště na čtyři miliony lidí. Pedagogická fakulta v součinnosti s celou univerzitou a zejména s jejím dobrovolnickým centrem se snaží v nastalé krizi pomáhat a vyjadřuje solidaritu s lidmi postiženými válečným událostmi. Níže najdete přehled našich aktuálních aktivit a možnosti, jak se případně zapojit. Děkujeme všem, kteří pomáhají!



Zapojení našich studentek a studentů do adaptačních skupin koordinovaných Národním pedagogickým institutem

Aktuálně probíhá nábor a zaškolování našich dobrovolnic a dobrovolníků za koordinace Dobrovolnického centra UP, přijali jsme motivační opatření (kredity za dobrovolnickou praxi, podpora stipendiem např. při dojíždění). Začíná zapojení našich dobrovolníků do adaptace ukrajinských dětí. Dobrovolníků ale stále není dost. Zapojíte se také?

Výzva k zapojení s podrobnostmi je zde.



Odpolední klub a kroužky pro děti z Ukrajiny

Naším záměrem je zapojit se do pomoci dětem z Ukrajiny a do jejich adaptace. Aktuálně probíhá úprava prostor v suterénu PdF pro potřeby odpoledních kroužků pro ukrajinské děti a tvoříme obsah prvních nabízených aktivit. Kapacita kroužků bude cca 15 dětí na odpoledne; od 11. dubna 2022 spouštíme první dva kroužky, další ještě přichystáme podle zájmu. Chcete se zapojit jako lektoři? Napište dr. Jitce Petrové, koordinátorce této aktivity!



Výuka českého jazyka pro žáky ZŠ Vítězná v Litovli

Zajišťujeme výuku českého jazyka pro žáky Základní školy Vítězná v Litovli

Začátek realizace: 21. března 2022, počet účastníků cca 20 žáků ve věkové skupině (6–15 let)

Frekvence konání: 3 x týdně 2 hodiny

Zapojená studentka: Mgr. Pavlína Kobzová


Výuka českého jazyka pro děti a dospělé

Chystáme také kurzy českého jazyka pro dospělé (základní konverzační úroveň) a děti – přes CCV PdF; více informací dr. Jitka Petrová. Výuka českého jazyka pro dospělé se začne realizovat od 11. 4. 2022, počet účastníků: 15, frekvence konání: 2 x týdně 2 hodiny (pondělí a čtvrtek, od 16:45 do 18:15)

Zapojená studentka: Yana Kniaziuk


Příprava didaktických materiálů na podporu výuky a adaptace ukrajinských dětí

Snažíme se pomáhat také přípravou didaktických prostředků, zejména těch, které jsou ke stažení, a mohou tak pomáhat všude tam, kde je potřeba. Určeny jsou pro samotné Ukrajince, ale i pro učitele ukrajinských žáků a pro naše studenty-dobrovolníky v adaptačních skupinách.


Pokreslený sešit

Připravili jsme Pokreslený sešit pro výtvarnou výchovu s arteterapeutickými prvky. Webová platforma s didaktickým materiálem nabízejícím dětem abreakci a relaxační grafické činnosti v češtině a ukrajinštině je ke stažení zde.



Ilustrované karty pro nejmladší děti na podporu výuky českého jazyka

Aktuálně připravujeme také ilustrované karty vhodné pro získání základní slovní zásoby. Bude je možné využít k prvotnímu nenásilnému oslovení dětí a seznámení se slovy označujícími základní předměty a situace. Tematické karty bude možné využít v adaptačních skupinách; jejich doprovodem budou také omalovánky. Jsou ke stažení na portále Učitel21.


Omalovánky

K ilustrovaným kartám pro osvojení základní slovní zásoby jsme připravili také černobílou obrysovou variantu, která poslouží jako jednoduché omalovánky. Již brzy budou ke stažení na portále Učitel21.



Vítejte v Česku aneb lekce z prvouky pro děti 1. stupně ZŠ

Ve spolupráci se zkušenou pedagožkou-elementaristkou chystáme také pracovní list představující ukrajinským dětem Českou republiku. Již brzy ke stažení na portále Učitel21.


Videa katedry českého jazyka a literatury využitelná pro výuku ČJ jako cizího jazyka

Kanál Čeština pro cizince na YouTube je určen všem zájemcům o studium českého jazyka.

Kanál je provozován Katedrou českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a poslouží při pronikání do tajů českého jazyka.



Metodická podpora adaptačních aktivit na portále Učitel21

Na portále Učitel21 průběžně sdílíme také další již existující tipy a materiály pro výuku a adaptaci ukrajinských dětí (včetně materiálů odjinud). Stránku s desítkami tipů najdete zde.


Naše obětavé studentky a studenti pomáhají v KACPU!

Přečtěte si víc!



Studenti a studentky výtvarné tvorby uskutečnili benefiční prodej svých uměleckých děl

Studentky Terezie Tomková a Aneta Pastrňáková spolu s dalšími studenty a studentkami výtvarné tvorby – a spolu s několika pedagogy katedry výtvarné výchovy – uskutečnili benefiční výstavu spojenou s prodejem svých uměleckých děl. Výtěžek z výstavy putuje na veřejnou finanční sbírku Červeného kříže na pomoc Ukrajině, jež zajišťuje zdravotnickou péči a další pomoc.



Putin, make art not war! Grafika přinesla peníze na volnočasové aktivity dětí

Organizátoři výtvarné přehlídky Figura uskutečnili prodej pracovních zástěr pro výtvarnou tvorbu s protiválečnou grafikou. Prodej vynesl prozatím 3000 Kč a částka je věnována na zajištění volnočasových aktivit pro ukrajinské děti.



Spolupráce ústavu pedagogiky s humanitární organizací PřesHranice, z. s.

Již několik let spolupracuje náš ústav pedagogiky (pod koordinací doc. Tomáše Čecha) s humanitární organizací PřesHranice, z. s., která má řadu humanitárních projektů na Ukrajině. Do nich se v posledních letech mj. zapojili i naši studenti, především z programu Sociální pedagogika, a i nyní se zapojují o dobrovolnických aktivit.



Zapojili jsme se do sbírky potravin a drogerie pro KACPU

Ihned po zřízení KACPU v Hanáckých kasárnách jsme se zapojili do sbírky potřebného zboží v podobě potravinových konzerv a dalších trvanlivých potravin a drogistického zboží a hygienických potřeb. Za fakultu jsme nakoupili pomoc za 10 000 Kč.


Zapojili jsme se do sbírky výtvarných potřeb pro děti I maličkosti mohou pomáhat, proto jsme se rádi zapojili do sbírky výtvarných potřeb pro děti a věnovali jsme materiál za cca 5 000 Kč.


Podpora našich ukrajinských studentek a studentů

Ihned po vypuknutí války se děkan PdF UP Vojtech Regec spojil s našimi studentkami a studenty z Ukrajiny, vyjádřil jim podporu a nabídl pomoc při řešení jejich mnohdy obtížné sociální situace. Fakulta je připravena podpořit studenty v obtížné situaci pomocí sociálních stipendií.


Poděkování za osobní pomoc!

Válka a podobné vypjaté situace ukazují charakter lidí a jejich ochotu pomáhat lidem v nouzi. Jsme dojatí vlnou solidarity a těší nás, že je mezi námi tolik lidí, kteří jsou ochotní nezištně pomáhat jak v rámci koordinovaných aktivit, tak také po ryze osobní linii. Jsou mezi námi studenti, kteří s ohromným nasazením pomáhají v centrech a na školách, celá řada našich pracovníků a pracovnic se podílela na převozu lidí prchajících před válečným konfliktem, a mnozí dokonce nezištně nabídli svůj domov ukrajinským rodinám. Tato pomoc neplní stránky novin nebo zdi sociálních sítí, ale je o to cennější. Nabídli jste domov lidem zraněným válkou a ukázali jste, že máte srdce na pravém místě. Nesmírně si vážíme všech, kteří pomáhají, a děkujeme vám!



ART FOR UKR: téměř šedesát tisíc na podporu Ukrajiny

Prodejní výstava ART FOR UKR, kterou uspořádala Pedagogická fakulta UP v Uměleckém centru UP, shromáždila 56 150 korun. Výtěžek z této expozice, především studentských uměleckých děl, nyní putuje prostřednictvím Červeného kříže na pomoc Ukrajině.


Text: Oddělení komunikace PdF UP

Foto: archiv PdF UP a Lukáš Blokša

bottom of page