top of page

Podkroví Konviktu patří Malému textilnímu foru

Pestrý výběr studentských uměleckých děl, která vznikla v rámci předmětů textilní tvorby vedených Taťánou Šteiglovou na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UP, je k vidění v galerii v podkroví Uměleckého centra UP. Výstavu Malé textilní forum si můžete prohlédnout do 25. listopadu.



„Výstava je jistou retrospektivou a představením mé mnohaleté pedagogické činnosti, kterým bych chtěla uzavřít své působení na katedře výtvarné výchovy. Především je však přehlídkou výtvarné kreativity, nápadů, tvůrčího úsilí a trpělivosti studentů při realizaci často časově velmi náročných projektů,“ uvedla Taťána Šteiglová.


Mezi desítkami vystavených exponátů lze vidět díla vytvořená pomocí tradičních technik, jako je tkaní, šití, vyšívání nebo plstění, ale i jejich různých kombinací a zajímavých experimentů. Stejně tak se vedle klasických textilií objevují i různé fólie a umělé materiály, také třeba fotografie.



„Kromě toho je celá řada děl vytvořena vlastními postupy, a to především prostorové práce, k nimž patří například i odlitky vlastního těla. Podstatné je vždy, že práce jsou nositelem příběhů, od intimních, prostých, vážných i humorných až po společensky a historicky závažné. Jde například o příběh židovské dívky za 2. světové války, vztah člověka k přírodě, hledání vlastní identity, soukromá traumata, rodinné vztahy, vnímání vlastního těla a úlohy ženy, ženství, ale i pohrávání si s odkazy na internet či počítačové hry,“ přiblížila odborná asistentka katedry výtvarné výchovy, která je mimo jiné autorkou publikací Textilní slovník: malý průvodce textilními pojmy a Česká textilní tvorba 2. poloviny 20. století.


Součástí Malého textilního fora, které můžete v podkroví Konviktu navštívit až do 25. listopadu, je také rozsáhlá fotografická prezentace, neboť řada dalších studentských prací nemohla být z prostorových, ale i časových důvodů vystavena.



Text: Martin Višňa

Foto: Svatopluk Klesnil, archiv Taťány Šteiglové

bottom of page