top of page

Portál ČT edu představuje významné velikonoční dny

Kýchavná neděle, Bílá sobota nebo třeba Škaredá středa. Nejen to jsou svátky spojené s Velikonocemi. Jaký význam tyto dny nesou a kdy se vůbec konají? Nejen to vám prozradí tematická stránka na portále ČT edu!



Cesta k Velikonocům vlastně začíná už o masopustu, kdy začíná čtyřicetidenní půst. Následuje šest postních nedělí a židovský svátek Pesach, který je jedním z nejstarších vůbec a připomíná židovský útěk z egyptského zajetí. Kdy odlétají zvony do Říma a čím se liší mše na Popeleční středu od kterékoliv jiné?



Na webu ČT edu naleznete soubor videí, v nichž Miroslav Táborský osvětlí původ a smysl jednotlivých tradičních úkonů, bez kterých se tradiční Velikonoce rozhodně neobešly. Součástí série dvanácti krátkých videí je i pracovní list, který využijí především učitelé dějepisu a občanské výchovy na 2. stupni základních škol. Práci s listem může učitelům usnadnit také metodický komentář.


Kromě toho ale na portále České televize naleznete celou řadu dalších námětů do výuky vztahujících se k velikonočnímu období. Jejich přehled naleznete zde.


Zpracováno redakcí U21 na základě portálu ČT edu

bottom of page