top of page

Rozostřování vás naučí vnímat vizuální obsahy z dávných časů

V rámci Trienále SEFO 2021, na němž spolupracuje s Muzeem umění Olomouc i Pedagogická fakulta UP, můžete zhlédnout instalaci Rozostřování od Pavly Beranové. Instalace od této světelné designérky je umístěna v prostoru Kaple Božího Těla na konviktu.




O co konkrétně jde? „Vytvářím světelnou instalaci, která je založená na reprodukci barokního obrazu Večeře v Emauzích, tu ovšem prosvětlím a přetvořím v jakýsi světelný obraz. Divák ho uvidí skrze čtyři vrstvy velmi jemného japonského papíru, který se mimochodem používá při restaurování starých tisků. Každá jednotlivá vrstva původní obraz trochu rozostří. Díky tomu z něj budou zepředu vidět jen takové barevné skvrny, ale čím více se k obrazu divák přiblíží, tím konkrétnějším se stane,“ prozradila Pavla Beranová.


Návštěvníci mohou procházet jednotlivými vrstvami a postupně objevovat její prvky. „Je to taková minimalistická, meditativní instalace. Pokud bych já byla návštěvníkem, podívala bych se nejdřív úplně zepředu na celek a poté bych postupně chodila mezi jednotlivými vrstvami,“ doplnila Beranová. Autorka se skrze své dílo zamýšlí nad tím, jak dnešníma očima vnímáme vizuální obsahy z dávnějších časů.


Instalace měla být původně umístěna v Arcidiecézním muzeu, a to v poměrně menší velikosti. Kvůli pandemické situaci byla ale celá výstava odkládána a původní prostor k instalaci nebyl kvůli probíhající rekonstrukci dostupný. Pavla Beranová dodává: „Nakonec mi kurátorka trienále Bára Kundračíková nabídla několik náhradních prostor a jedním z nich byla i Kaple Božího Těla. Ta nám oběma připadala na první pohled nejlepší a to právě i kvůli námětu obrazu Večeře v Emauzích. Kristus se zde po svém zmrtvýchvstání znovu ‚stává tělem‘ a dává se poznat. A to trochu souvisí s tím, co chci instalací říct.“


Instalaci můžete navštívit až do pátku 4. února 2022 v Kapli Božího Těla na konviktu.






Text: Vojtěch Češík

Foto: Muzeum umění Olomouc

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page