top of page

Studenti Edukace v kultuře s GPSkou v terénu

Aktualizováno: 14. 2. 2022

Neobyčejným zážitkem se pro obyvatele obce Věrovany na Olomoucku stalo pozorování malé skupinky studentů Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Ti se v rámci svého studia oboru Edukace v kultuře na katedře výtvarné výchovy vydali vyzkoušet tamního interaktivního průvodce po zajímavostech regionu.



Procházka začínající u barokního kostela v Dubu nad Moravou pokračuje kolem sochy Anděla Strážce, nenakonického zámečku a hasičárny, nástěnných štítových maleb a vodního mlýna ve Věrovanech až ke kapli Sv. Františka Xaverského výjimečné nejen svým půdorysem. Mimo to zájemci poznají tradice a pověsti okolí nebo třeba obrazy malíře Joži Uprky, který zde pobýval.


Cartridge spuštěná v "chytrém" mobilním telefonu se zapnutou GPS (nebo jiném adekvátním přístroji) návštěvníkovi zprostředkovává informace o lokalitě, ve které se právě nachází. Průvodce je založen na principech zážitkové pedagogiky, a tak zájemcům poskytuje celou řadu různorodých aktivit a úkolů. K těm je navíc poskytována okamžitá zpětná vazba s nápovědami. Objevování památek se tak dá přirovnat k hraní počítačové hry v reálném světě.


Pondělí 8. 11. nabídlo pro absolvování čtyřkilometrové trasy příjemné povětrnostní podmínky. Studentům byla po celou dobu procházky k dispozici autorka průvodce, která zodpovídala podnětné otázky. Obec Věrovany navíc pro studenty připravila dárkové tašky s upomínkovými drobnostmi. Společně s nimi si budoucí edukátoři v kultuře odvezli z navštíveného regionu i nové poznatky a zkušenosti v oblasti zpřístupňování kulturního dědictví pomocí nových médií.


Text: Veronika Nirnbergová

Foto: Jana Jiroutová

bottom of page