top of page

Terapie hudbou aneb kultura zase žije díky Filipu Tailorovi a Moravskému divadlu Olomouc

Koncert Terapie hudbou, kterým Moravské divadlo Olomouc po dlouhém lockdownu otevřelo olomouckou živou kulturní scénu, nastudoval a řídil Filip Krejčí (Tailor), odborný asistent KHV PdF UP.



Koncert věnovaný a živě odehraný zdravotnickým pracovníkům Fakultní nemocnice Olomouc a Vojenské zdravotní nemocnice, který se odehrál v sobotu 29. května ve Smetanových sadech, otevřel po dlouhých osmi měsících olomouckou živou kulturní scénu. Jeho dramaturgie, hudebního nastudování, režie a živé produkce se chopil odborný asistent Katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty UP v Olomouci Filip Krejčí.


Filip Krejčí působí v Moravském divadle již přes deset let a stal se autorem hudby a hudebního nastudování k celé řadě činoherních a muzikálových inscenací. Od začátku propuknutí pandemie viru Sars-Cov-2 se podílel na dvou online koncertech podporujících stagnující olomouckou živou kulturu.



První „koronavirový“ online Koncert na podporu olomoucké kultury byl 18. dubna 2020 přenášen z prostor Hudebního Institutu kromě Facebooku také platformou Mall.tv a živě přímo do éteru rádia Haná se dočkal více než 20 tisíc zhlédnutí na internetu a přibližně stejného počtu posluchačů rádia Haná. Koncert plný energie, který byl streamován 17. listopadu 2020 přímo z jeviště MDO stejnými platformami, byl tentokrát věnován v tehdejší době velmi těžce zkoušeným zdravotnickým zařízením a zejména jejich zaměstnancům.


V současné době, kdy se pandemická situace rapidně zlepšila, bylo možné převést tento koncert jako poděkování zdravotníkům za jejich dosavadní obětavou a náročnou práci do klasické open-air podoby s živým publikem, ač v uzavřeném okruhu pozvaných pracovníků FNOL a VNOL.


Mezi účinkující se zařadili herci souboru činohry, zpěváci souboru opery a členové orchestru MDO a také spoluzakladatel Hudebního Institutu a zpěvák legendární olomoucké metalové formace Hazydecay Adam B. Sychrow. V první polovině koncertu zazněly melodie z inscenací MDO, na kterých se Tailor podílel, v druhé polovině se diváci dočkali českých i světových poprockových evergreenů.



Koncert se dočká ještě dalšího otevřeného provedení, tentokrát již pro širokou veřejnost na konci srpna v podobě slavnostního zakončení chystaného festivalu Moravské divadelní léto 2021. Do jaké míry se známému olomouckému hudebníkovi a internímu členu Katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci podařilo nastartovat dlouho spící olomouckou popkulturu, se můžete přesvědčit z dostupných fotografií Daniela Schulze a videoreportáže PP productions.




Text: redakce

Foto Daniel Schulz a archiv Filipa Krejčího

26 zobrazení0 komentářů
bottom of page