top of page

Tip na podporu čtenářské gramotnosti žáků

Nakladatelství Portál nabízí celou řadu zajímavých publikací využitelných pro pedagogickou praxi. Jedním z novějších příkladů je soubor pracovních listů Fantastické psaní od Kláry Smolíkové, který je určený pro podporu čtenářské gramotnosti.


Klára Smolíková prostřednictvím této publikace ukazuje, že je možné rozvíjet čtenářskou gramotnost i z opačné strany, a to prostřednictvím vymýšlení a psaní vlastních příběhů. Zároveň poskytuje rady a inspiraci potenciálním spisovatelkám a spisovatelům pro jejich realizaci. Publikace je určena pro žáky 2. stupně základních škol a středoškoláky; tematicky jsou pracovní listy rozdělené na tři žánry, které jsou mezi mladými čtenáři asi nejpopulárnější – jde o fantasy, sci-fi a horory.


Co přesně Fantastické psaní obsahuje? Dohromady zde najdeme třicet pracovních listů (deset pro každý žánr) a každý z listů je také doplněný metodickou částí. Kniha pracuje s originálními autorčinými texty a na existující díla se jen odkazuje v metodice. Listy mohou využít nejen učitelé, ale například i knihovníci nebo vedoucí tvůrčích dílen.


Níže naleznete ukázky z knihy, a pokud vás zaujala, můžete si ji objednat na e-shopu nakladatelství Portál.



Text: Vojtěch Češík

Grafika: nakladatelství Portál

bottom of page