top of page

Tip odjinud: Dnes neumírej

Stále aktuální problém, ale zároveň společenské tabu. V Česku zemře průměrně na následky sebevražedného jednání 1300 lidí ročně, to jsou více než 3 lidé denně. A jednou z nejvíce ohrožených skupin jsou senioři. Právě na ně cílí projekt Dnes neumírej, který iniciovala organizace Elpida.



„Senioři jsou druhou nejvíce ohroženou skupinou obyvatel z hlediska sebevražednosti. Co se týče procent dokonaných činů v poměru k pokusům, tak mezi seniory je procento nejvyšší. V ČR existuje řada preventivních aktivit směrem k mládeži a mladým dospělým, ale směrem k seniorům prozatím nic takového není,“ upozorňují autoři projektu a sami se snaží tuto mezeru webem Dnes neumírej zaplnit.

 

Díky tomu naleznete na webu projektu celou řadu zajímavých informací zaměřených nejen na prevenci sebevražedných tendencí u seniorů. Kromě základní diagnostiky s představením varovných příznaků autoři vyvrací některé zažité mýty, které se k otázce sebevražd vztahují.



Zajímavou a hodnotnou součástí webového projektu jsou osobní příběhy některých klientů vzdělávacího prostoru Elpida. Autoři textů poskytují pohled na problematiku doslova z první ruky a ukazují svým vrstevníkům, že vždy existuje cesta, jak řešit problémy a jak si užívat život. Webové stránky zároveň obsahují kontakt na poradnu, na kterou se senioři se suicidálními myšlenkami nebo jejich blízcí mohou obrátit.


Pokud vás k tématu zajímají další informace, můžete si i poslechnout tematický podcast. V osmi epizodách autoři otevírají různá témata, která se vztahují k různým otázkám života seniorů.



Zpracováno redakcí na základě webu Dnes neumírej

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page