top of page

Tip odjinud: Rok Revoluce, aneb Sametový rok očima youtuberky

Knihovna Václava Havla je především institucí, která se zabývá shromažďováním, zkoumáním, zveřejňováním a šířením myšlenek a odkazu československého a českého prezidenta. Kromě toho ale Knihovna VH míří také na školy; učitelé i žáci mohou využít například některý ze vzdělávacích programů, videí nebo podcastů.



Dnes vám představíme vzdělávací projekt Rok Revoluce, aneb Sametový rok očima youtuberky. Jeho jádrem je osm několikaminutových videolekcí, ve kterých vystupuje v roli fiktivní youtuberky herečka Anna Břenková; její průvodní slovo je kombinováno s archivními videozáběry a fotografiemi a provede tak žáky klíčovými momenty přerodu totalitního Československa v demokratickou zemi od událostí Palachova týdne po zvolení V. Havla prezidentem.


Projekt je určený nejen pro základní a střední školy, ale i pro všechny zájemce z řad veřejnosti. Učitelé mohou využít manuály a pracovní listy pro žáky, které jsou vytvořeny pro všechny lekce a jsou k dispozici zdarma po registraci. Každá lekce zabere s využitím připravených materiálů přibližně 15–20 minut; kromě dějepisu lze tyto lekce použít například i v hodinách občanské výuky.

bottom of page