top of page

Tip odjinud: Spisy T. G. Masaryka online

Aktualizováno: 22. 11. 2023

Pracovníci z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR vytvořili soubornou kritickou edici díla TGM, která čítá obdivuhodných 39 svazků. Nově si můžete všechny editované spisy prvního československého prezidenta volně přečíst v digitální podobě!



Člověk a náboženství, Rusko a Evropa, válka a revoluce – záběr T. G Masaryka byl vždy velmi široký. Reflektují to chronologicky řazené spisy, které Masarykův ústav a Archiv AV ČR a Ústav T. G. Masaryka společně postupně vydávaly v letech 1993–2022, edici symbolicky právě završily jejím zpřístupněním nejširší veřejnosti – jako malý dárek k 105. narozeninám republiky.


„Převedení tohoto monumentálního díla do elektronické podoby s možností plnotextového vyhledávání dává možnost všem zájemcům o Masarykovo dílo v něm pohodlně a rychle vyhledávat,“ říká Rudolf Kučera, ředitel Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. „Otevírá se tak nekonečné pole pro aktualizaci jeho odkazu a zároveň pro obranu před nejrůznějšími dezinterpretacemi jeho života i díla. Masaryk a jeho stěžejní dílo tak v podstatě naplno vstupuje do současné internetové éry,“ dodává ředitel.


Všechny jinojazyčné texty byly přeloženy do češtiny a každý text je opatřen stručným poznámkovým aparátem. Celkem Masarykovo myslitelské a politické dílo čítá více než 15 000 stran.

Každý s přístupem k internetu si tak může kdekoli otevřít jakýkoli z textů, které T. G. Masaryk napsal (nebo se na nich podílel např. v rozhovorech) mezi lety 1876 a 1937, a zároveň plnotextově vyhledávat v celém jeho souborném díle.


„Všechny jinojazyčné texty byly přeloženy do češtiny a každý text je opatřen stručným poznámkovým aparátem. Celkem Masarykovo myslitelské a politické dílo čítá více než 15 000 stran,“ přibližuje Lucie Merhautová z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, která se projektu převedení spisů do digitální podoby účastnila.



Experti upozorňují, že úplné Masarykovo dílo zprostředkovává reálného Masaryka, nikoli mýty a legendy spojené s jeho osobou. První československý prezident není ani „tatíček“, ani moudrý filozof na trůně, ale ukazuje se jako polemik, který neuznával vnější autority, vzdělanec a Evropan.


„Spisy TGM online cílí především na odborné publikum (badatele, studenty, poučené novináře). Do budoucna chceme vytvořit platformu otevřenou i širší veřejnosti, kde budou propojeny texty, výběrově také archivní dokumenty, obrazový materiál a bibliografie,“ říká spolutvůrce databáze Milan Hanyš z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. „Těm, kteří se s Masarykovým dílem setkají poprvé, by zároveň prostřednictvím tematických okruhů a doporučených zdrojů srozumitelně představovala Masarykovy myšlenky a postoje,“ uzavírá badatel.


Databáze je přístupná přes odkaz https://masaryk.mua.cas.cz.


Zpracováno redakcí na základě tiskové zprávy AV ČR

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page