top of page

Tip odjinud: Test finanční gramotnosti na téma finanční zodpovědnost

Ministerstvo financí České republiky pro občany připravilo přehledný test finanční gramotnosti, který mohou velmi dobře využít také učitelé ve své výuce. Vzhledem ke svému pojetí (využívá složitější pojmy a neobsahuje uzpůsobení termínů pro děti) je vhodný spíše pro starší žáky, např. pro žáky vyšších ročníků základních škol nebo pro žáky škol středních. Nejedná se o didaktický materiál v pravém slova smyslu, svým formátem testu ale umožňuje ověřit úroveň znalosti světa financí a finanční zodpovědnosti. Test může být využit např. v úvodní fázi hodiny, kdy nastolí téma a naznačí témata, na něž je vhodné se dále zaměřit, nebo naopak v závěru, kdy může posloužit k ověření znalostí a úrovně zodpovědnosti.



Finanční gramotnost bývá definována jako soubor dovedností a znalostí, jež jsou základem pro porozumění světu financí a jeho pravidel. V souvislosti s finanční gramotností se nejčastěji hovoří právě o zodpovědnosti – a výuka zaměřená na finanční gramotnost by měla žákům pomoci pochopit, že musejí být obezřetní a že chybné kroky a rozhodnutí (např. lehkovážné braní půjček nebo využívání pofiderních nebankovních produktů) mohou mít v jejich životě vážné důsledky.


Test finanční gramotnosti na téma finanční znalost obsahuje otázky týkající se např. tématu hospodaření a rozpočtu domácnosti, rozhodování, jaký podíl příjmů domácnosti je použit na útratu, spoření nebo placení účtů a dluhů, tématu půjček na vybavení domácnosti a aspektů, které je třeba zvažovat při výběru půjčky, finančních cílů, náležitosti smluv nebo chování v situacích, kdy nelze dostát závazkům nebo pokrýt náklady domácnosti.



Test najdete na tomto odkazu.



Test finanční zodpovědnosti doplnilo Ministerstvo financí ještě testem na téma finanční znalost.

bottom of page