top of page

Tip odjinud: Učím o klimatu

Klimatická změna je neúprosný fakt, který zásadně ovlivňuje budoucnost dnešních mladých lidí. Jak ale pojmout výuku environmentálních témat ve školách? Pomoci vám může webový portál Učím o klimatu a zde zveřejněné výukové materiály!



Projekt Učím o klimatu vznikl ve spolupráci Člověka v tísni a dalších šesti organizací zabývajících se environmentální výukou. Jak autoři projektu upozorňují, není snadné orientovat se v záplavě informací o klimatu, sestavit hodinu a být připravený i na emotivní diskuzi s žáky. Právě proto jsou na portále Učím o klimatu připraveny kompletní výukové lekce, které jsou volně ke stažení. Učitelé na webu naleznou přehledný seznam jednotlivých lekcí, který je možné filtrovat podle typu vzdělávání (k dispozici jsou především materiály pro základní a střední školy) či dalších kritérií (předmět, délka, typ).



Nespornou výhodou projektu je interdisciplinarita, zveřejněné lekce totiž nejsou limitovány jen na hodiny přírodopisu a biologie. Nabízené materiály mohou využít například i učitelé zeměpisu, základů společenských věd nebo dějepisu. Kompletní lekce včetně souvisejících pracovních listů, prezentací a dalších příloh jsou volně ke stažení.



Součástí webu je také série článků, která vás provede metodikou klimatického vzdělávání. Ukáže, jak toto téma zapojit do nejrůznějších předmětů, aby bylo sdělné a pro žáky zajímavé. Zajímá vás více? Na portále Učím o klimatu naleznete i odkazy na řadu ověřených zdrojů ke klimatické změně.


Text: redakce U21

Grafika: Učím o klimatu



bottom of page