top of page

Tip odjinud: Virtuální výstava Jménem republiky a jejího lidu!

Neocenitelným pomocníkem pro výuku historie je již desetiletí portál https://www.jsns.cz/, který nabízí řadu filmů, výukových lekcí, metodik a virtuálních výstav. Aktuálně učitele a žáky oslovuje virtuální výstavou Jménem republiky a jejího lidu!





Virtuální výstava Jménem republiky a jejího lidu! je rozšířenou verzí původní plakátové výstavy, která navíc obsahuje velké množství interaktivních prvků vtahujících žáky do děje. Materiál je velmi zdařilým pomocníkem pro výuku moderních československých dějin a svou atraktivní podobou jistě zaujme žáky zvyklé přijímat informace v audiovizuální podobě.



Prohlédněte si novou virtuální výstavu Jménem republiky a jejího lidu! Zdroj ukázek: JSNS




Tým portálu JSNS vytvořil originální výstavu Jménem republiky a jejího lidu! v plně funkční a volně dostupné online podobě. Rozšířená verze původní plakátové výstavy obsahuje velké množství interaktivních prvků vtahujících žáky do děje.


Výstava rekapituluje zlomové události, které posouvaly v letech 1945–1950 poválečné Československo ke komunistické totalitě. Při prohlížení můžete paralelně sledovat dramatický životní příběh političky Milady Horákové na pozadí dobových událostí. Svůj hlas vyprávění propůjčil herec Jiří Dvořák.


Výstavu najdete v doprovodných materiálech u audiovizuální lekce věnované Miladě Horákové „Případ Dr. Horáková“ na webu Příběhy bezpráví:





O portálu JSNS


JSNS (dříve Jeden svět na školách) je jedním ze vzdělávacích programů organizace Člověk v tísni. Již od roku 2001 přispívá k výchově zodpovědných mladých lidí, kteří se orientují v současném světě, otevřeně a kriticky přistupují k informacím, nejsou lhostejní, chtějí ovlivňovat a také skutečně ovlivňují dění kolem sebe.


Výukové materiály reagují na situaci ve společnosti a aktuální výzvy u nás i ve světě. Autoři kladou mimořádný důraz na praktickou využitelnost materiálů, a proto všechny vznikají ve spolupráci s učiteli. S materiály JSNS pracují učitelé a žáci na více než 3 900 základních a středních školách.


Prostřednictvím filmů, diskusí a výukových aktivit JSNS přináší do škol důležitá témata a konkrétní příběhy. Tým autorů se věnuje lidským právům, moderním československým dějinám, mediálnímu vzdělávání a mnoha dalším tématům.


Vyučujícím JSNS poskytuje atraktivní formou audiovizuálních lekcí dokumentární filmy a metodické materiály dostupné online na portále JSNS.CZ. Jednotlivé lekce jsou zaměřeny na aktuální témata současného světa (lidská práva, rozvojová témata, občanská angažovanost) a na moderní československé dějiny. Vše na webu je zdarma a legálně k využití.



Text: upraveno podle portálu JSNS

Repro: Virtuální výstava Jménem republiky a jejího lidu!

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page