top of page

Tip odjinud: Čeština pro ukrajinské děti

Přinášíme vám další tip do výuky, který může pomoct s adaptací ukrajinských dětí do českých škol. Doktorandka Michaela Zormanová z Filozofické fakulty UP zveřejňuje na svém blogu jednotlivé tematické lekce, které slouží hlavně k doplnění a procvičování slovní zásoby.



„Pracovní listy jsem začala dělat hned na počátku současné situace, chtěla jsem nějak pomoct a věděla jsem, že materiálů na výuku češtiny zaměřených přímo na jiné Slovany zrovna moc není, tím spíš, když jde o materiály pro děti. Zájem mě až samotnou překvapil, první lekci už navštívilo přes tři tisíce zájemců a z mnoha základních škol mi napsali milé emaily, že jim ty materiály opravdu pomáhají. To mě samozřejmě dál obrovsky motivuje,“ popsala Michaela Zormanová, jak se k tvorbě lekcí vůbec dostala.


Zatím na webu osm naleznete lekcí, ve kterých se děti nejen naučí základní fráze a užitečnou slovní zásobu (např. barvy a čísla nebo také zvířata či pohyb po městě a navigaci), ale také si procvičí i latinku a její psaní. Všechny lekce naleznete na těchto webových stránkách.


Text: Vojtěch Češík

Grafika: Čeština pro ukrajinské děti


bottom of page