top of page

Tipy na online (nejen) vzdělávací obsah v ukrajinštině

Aktualizováno: 1. 4. 2022

Okamžitě poté, co začala válka na Ukrajině, se zvedla nevídaná vlna solidarity. Kromě dobrovolnictví a materiálních i finančních sbírek se objevily i jiné formy pomoci. Jednou z nich je příprava a zveřejňování materiálů v ukrajinštině. Ty mohou pomoci dětem i těm, kdo se o děti starají, lépe zvládat aktuální složitou situaci.


Jménem redakce U21 velice děkujeme všem organizacím i jednotlivcům za tuto pomoc! A rádi tyto tipy také předáváme dál. Na prvním místě jmenujeme online rozcestník vytvořený Soňou Pekarovičovou a Katkou Makarou. Tento přehled zveřejněný prostřednictvím Google dokumentů se neustále aktualizuje a navíc je volně přístupný. Do jeho doplňování se tak může zapojit úplně každý. Seznam aktuálně nabízí dva odkazy týkající se vzdělávání ukrajinských dětí. Prvním z nich je projekt School to Go, v rámci kterého se mohou děti registrovat na online vyučování, které realizují ukrajinští učitelé. Online informační setkání dětí s učiteli nabízí také Nová ukrajinská škola. Tato setkání jsou rozdělena pro žáky podle věku a jsou realizována každý den. Tato setkání je možné buď zhlédnout přes Youtube, případně se i zapojit do diskuze přes platformu Zoom.


Zájemci zde kromě toho naleznou i řadu zdrojů na různé dětské knihy a pohádky, a to v podobě e-knih i audioknih. Také zde ale najdete například i animované pohádky volně ke zhlédnutí online, případně omalovánky či česko- a slovensko-ukrajinská pexesa ke stažení a vytištění.


Připravila redakce U21

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page