top of page

Tipy pro výuku finanční gramotnosti nejen pro učitele českého jazyka a literatury

Zajímavým tipem pro využití ve vzdělávání žáků základní školy (zejména 1. stupně), ale také v rámci volnočasových aktivit, ve čtenářských dílnách nebo v předškolních zařízeních jsou publikace nakladatelství Grada, které formou pohádek pro děti podporují vzdělávání ve finanční gramotnosti této cílové skupiny.

Jedná se o dvě publikace: Chytré pohádky z lesní mýtinky (aneb zvířátka ve světě ekonomie) a Chytré pohádky z městské zahrádky (aneb zvířátka ve světě financí).



Obě publikace z nakladatelství Grada od autorů Evy a Michala Skořepových obsahují pohádky o zvířátkách, které mají zpravidla lidské vlastnosti a určitým způsobem se chovají v různých finančních či ekonomických situacích běžného života. Každá pohádka nese tematický název dle vybraného zvířátka a také podtitul se související ekonomickou problematikou: např. „O chytrých mravencích“ (dělba práce) nebo „Bratři Bobrovi to rozjíždějí ve velkém“ (založení firmy, výhody podnikání).


Pohádky jsou navíc na závěr doplněny zpětnovazebními otázkami pro pozorné čtenáře a učitelé je mohou využít k reflexi a upevnění výstupů z oblasti finanční gramotnosti.


Knihy najdete v nabídce nakladatelství Grada, na jehož webových stránkách si můžete prohlédnout ukázky pohádek. (Poklepáním na obrázek se dostanete na stránky Grady.)



Zajímavostí je, že autorka Eva Skořepová je naší absolventkou. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, od roku 1997 pracuje jako učitelka na základní škole. Několik let se věnovala také finančnímu poradenství. Je autorkou učebnice „Finanční gramotnost pro 1.–3. třídu ZŠ: O penězích a hospodaření s Kačkou a Filipem“ a spoluautorkou učebnice „Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia“. Společně se svým manželem lektorovala několik desítek seminářů finanční a ekonomické gramotnosti.







Tip Aleny Opletalové a Jana Šmídy zpracovala redakce.

Zdroj obrázků: Grada a autoři knih

bottom of page