top of page

Zahrajte si virtuální únikovku a pokuste se vymanit ze spárů „šíleného“ doktora Rozsivky

Aktualizováno: 14. 2. 2022

Výuka sinic a řas není mezi učiteli ani žáky nijak populárním tématem. Učitelé si s touto problematikou často nevědí rady. Nejsou si jistí, jak toto nepopulární, ale zato velice zajímavé téma uchopit. Navíc si někdy žáci nejsou schopni představit tento abstraktní mikrosvět sinic a řas. Jak tedy žáky a studenty vtáhnout do algologického mikrokosmu a zábavně je seznámit s danou problematikou?




V rámci kurzu Biologie sinic, řas a hub, který na katedře biologie vyučuje dr. Eva Jahodářová, si měli studenti druhého ročníku učitelství přírodopisu připravit zajímavé aktivity, hry, doplňovačky atd., pomocí kterých by si žáci a studenti procvičili a zopakovali probrané téma v hodinách přírodovědy či přírodopisu. Studenti kurzu měli na výběr z těchto algologických témat: vodní květ sinic, toxiny sinic, využití sinic a řas, teorie endobuněčné symbiózy, geologické aktivity sinic a řas, kultivace sinic a řas a mnohých dalších.


Studentka Martina Přepechalová si vybrala velmi aktuální téma: Vodní květ sinic. Téma zpracovala jako únikovou hru neboli „únikovku“, na které si mohou studenti SŠ interaktivně zopakovat probranou látku. Principem únikové hry je uniknout, v tomto případě z virtuálního, uzavřeného prostoru (většinou v časovém limitu) za pomocí vyluštění hádanek, zodpovězením nejrůznějších otázek a rozklíčováním kódů. Po splnění daného úkolu je hráči sděleno heslo, které ho o kousek posune k poodemknutí zamčených dveří. V této únikovce se vyskytují také odkazy na nejrůznější typy doplňovaček, puzzle, videa či praktické poznávání organismů.




Jste uvězněni v této virtuální místnosti. Jediná cesta ven je přes uzamčené dveře. Ty se však otevřou až po zadání správných kódů, které získáte po splnění nejrůznějších úkolů.





Zde je ukázka jedno úkolu z únikovky. Je zapotřebí přiřadit obrázek řasy k jejímu jménu. Poté získáte heslo (v tomto případě to je cylindrospermopsin – toxin produkovaný sinicemi), které vám dopomůže dostat se ven.


Pokud si chcete tuto skvělou algologickou únikovou hru zahrát a pokusit se uniknout ze spárů „šíleného“ doktora Rozsivky, stačí si zapnout zvuk a kliknout na portrét dr. Rozsivky.

Přímý odkaz najdete zde.





Článek s tipem do praxe připravili Eva Jahodářová a Martin Jáč.

Foto archiv Martiny Přepechalové

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page