top of page

Zaujalo nás: Zásady kybernetické bezpečnosti jako adventní kalendář

Kyberbezpečnostní tým Masarykovy univerzity připravil (nejen) pro zaměstnance a studenty Masarykovy univerzity netradiční adventní kalendář, který nabízí celkem 23 drobných tipů, úkolů či návodů z oblasti kyberbezpečnosti.



Tipy na to, jak zabezpečit svůj mobilní telefon, data nebo soukromí na sociálních sítích, jsou stylizovány do virtuálního kalendáře s jednotlivými okénky pro předvánoční období. Jak tvůrci slibují, uživatele čeká také jeden dárek na závěr – tedy 24. prosince.


Adventní kalendář kybernetické bezpečnosti obsahuje 23 tipů a výzev k zabezpečení. Jak autoři vysvětlují, doporučené činnosti zaberou jen pár minut času, ale v úhrnu uživatelům pomohou významně zvýšit jejich bezpečnost v kyberprostoru: „Právě bezpečný osobní kyberprostor může být výborným dárkem od nás pro nás a zároveň tím správným krokem do nového roku. Políčka pro vás otevíráme vždy po sedmi, kdy přesně se dozvíte každý týden na našem Facebooku. Proklikat si všech sedm můžete ihned, ovšem doporučujeme si dát kalendář do záložky a nechat se každý den překvapit. Tak jdeme na to!“



Aktuálně kalendář obsahuje např. tyto tipy:

  1. Nainstalujte si antivir i na mobilní telefon.

  2. Zkontrolujte aktualizace na svých zařízeních. Jsou všechny aktuální?

  3. Nastavte si na svých zařízeních biometrický zámek (otisk prstu, rozpoznávání obličeje).

  4. Zamykání kresleným gestem vyměňte za číselný kód.

  5. Změňte si přímé náhledy notifikací na nadpis nebo jméno.

  6. Zkontrolujte, zda opravdu znáte všechny své přátele na Facebooku.

  7. Věnujte chvilku kontrole, zdali máte zálohovaná všechna důležitá data.


Jak autoři nápadu dodávají, „doufáme, že vám naše tipy pomohou být v bezpečí i v období adventu a svátků vánočních. Dopřejete si zasloužený odpočinek. Přejeme krásné prožití těchto časů.“


Zajímají vás další tipy? Okénka netradičního adventního kalendáře můžete otevřít zde. Kolegům z Brna děkujeme za inspiraci!




Připravila: redakce

Zdroj: Kyberbezpečnostní tým Masarykovy univerzity, https://security.muni.cz/adventni-kalendar

bottom of page