top of page

Co je Loono aneb medina jasně a srozumitelně i pro laiky

Aktualizováno: 26. 1. 2022

Příspěvek naší bloggerky Inky Wesołowské se tentokrát věnuje diagnostice a především iniciativě Loono. Tato organizace, tvořená týmem lékařů a studentů medicíny, vzdělává veřejnost v různých oblastech zdraví a také se zabývá osvětou ohledně prevence onemocnění.



Představme si situaci, která se nejspíš stala nám všem. Rozbolela nás nějaká část těla, např. hlava, a šli jsme googlit, copak by to mohlo být. Pravděpodobně jste stejně jako já zjistili, že to může být rakovina a dohromady vám zbývá pár sekund života. Přesněji 3… 2… 1… Ne a teď vážně. Nestuduji medicínu a jsem naprostý laik, který se v těchto zdravotních záležitostech moc nevyzná. Však ani nemusím, protože k tomu máme lékaře. Problém ale nastává v několika situacích.


Prvním závažným problémem je, že půjdete za svým praktikem a řeknete mu, co vás trápí. On jenom přitakává, ale velice často vám nevysvětluje, jaká má podezření nebo proč vás poslal na toto, a ne na jiná vyšetření. Vše z něj musíte tahat jako z chlupaté deky. Když se vám už ale podaří z něj něco vytáhnout, řekne vám to takovým jazykem, až máte pocit, že vám nadává, nebo přivolává nějakého starodávného démona. Potom mu musíte velice často připomínat, že nejste mág 47. levelu, ale obyčejný smrtelník, který perfektně neovládá lékařskou latinu.


Když se vám už ale podaří z lékaře nějaké informace vytáhnout, řekne vám to takovým jazykem, až máte pocit, že vám nadává, nebo přivolává nějakého starodávného démona.

Druhým komplikovaným aspektem je, že se ve společnosti moc neřeší prevence nejrůznějších onemocnění a o spoustě věcí se dozvíme post factum, kdy už je bohužel pozdě cokoliv řešit. Pravidelné odběry krve, cytologie, samovyšetření prsů/varlat atd. jsou naprosto klíčové a myslím si, že bychom měli o těchto věcech slyšet minimálně od základní školy.


Proto si myslím, že na U21 rozhodně stojí za zmínku působení iniciativy Loono, která je v ČR už poměrně dobře známá. Tato organizace, skládající se především ze studentů medicíny, se zabývá právě šířením osvěty ohledně prevence a nemocí celkově. Používají normální srozumitelný jazyk, abychom i my, normální smrtelníci, věděli, co můžeme udělat pro zdraví své a našich nejbližších.


Loono působí několika způsoby. Nejjednodušším způsobem, jak můžete zůstat v obraze s jejich činností, je sledovat Loono na sociálních sítích. Tam se dozvíte, kdy a kde se bude konat nějaký placený/neplacený webinář (často bývají nějaké na FB nebo na ZOOMu) anebo jestli se náhodou na jejich webových stránkách neobjevil nějaký nový článek. Když se třeba začalo řešit očkování na COVID-19, napsali skvělý článek o jeho principu nebo nové video na Youtube, kde ukazují, jak sobě nebo svému partnerovi můžete vyšetřit prsa/varlata.


Ve společnosti se moc neřeší prevence nejrůznějších onemocnění a o spoustě věcí se dozvíme post factum, kdy už je bohužel pozdě cokoliv řešit.

Jak víme, americká kultura poslouchání podcastů se dostala i sem do Evropy. Zdaleka nejsem výjimkou a miluju poslech podcastu Loona na Spotify, kde se cca ve 20 minutách dozvíte nejzákladnější informace o konkrétním aspektu. Pokud máte rádi rozhovory, na jejich Instagramu jsou často živá vysílání obsahující rozhovor s člověkem, který žije s nějakým onemocněním a sděluje své osobní zkušenosti.


Hlavními tématy, kterými se tato organizace zabývá, jsou (vedle máte pojmenování jednotlivých kampaní):


To ale není všechno! Loono také totiž nabízí školení pro budoucí lékaře, aby potom mohli daleko lépe pomáhat svým pacientům, byli lépe schopni je rychle diagnostikovat a nasadit tu správnou léčbu. Rozhodně nesmím zapomenout zmínit, že dokonce i školy nebo firmy mohou Loonu napsat a požádat je o nějaký specializovaný workshop, ve kterém právě žákům, studentům nebo zaměstnancům budou vysvětlovat určitou problematiku, samozřejmě na základě předchozí domluvy.


Myslím si, že prevence je opravdu hodně důležitá; bojím se totiž, že každý z nás ve svém okolí zná fatální případ, kdy už bylo pozdě cokoliv řešit. Bohužel i u mě v rodině došlo k takové tragédii, a proto se starejme o sebe a své nejbližší, ať jsme tady každý pro ostatní co nejdéle.


Inka Wesołowska

bottom of page