top of page

Dvě učitelky, dva pohledy a jedno Finsko – tipy a triky na Erasmus!

Je tu další článek našich bloggerek a studentek Johany Handlířové a Michaely Žiškové. Johana s Michaelou poznávaly společnost a školství ve Finsku v rámci programu Erasmus+ a o své zážitky se rozhodly podělit na svém blogu!



Erasmus ve Finsku byl pro nás životní zkušeností, na kterou jen tak nezapomeneme. Společně jsme se rozhodly psát blog, ve kterém se snažíme přiblížit finské školství a kulturu. Tentokrát jsme daly dohromady pár bodů, které by vám Erasmus ve finském Joensuu měly usnadnit. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte nás kontaktovat.


1. Jeďte do Finska.


2. Stojí za to jet do města Joensuu na University of Eastern Finland, je zde málo lidí, všude les a na každém kroku nějaké jezero. Je to opravdu krásné místo a nic vám tam k životu nechybí.


3. Vydejte se na cestu pár dní před začátkem semestru a jeďte přes okolní státy (jako třeba Polsko a Švédsko). Je to super výlet a můžete pak porovnávat, v čem se od sebe jednotlivé země liší. Po Švédsku vám Finsko přijde levnější. 😊


4. Kufr si můžete nechat poslat. Varování: Byť to pro vás bude pohodlnější, přijdete o mnoho intenzivních zážitků!


Pokud totiž kufr budete táhnout přes půl Evropy tak jako my a ulomí se vám cestou všechna kolečka, pak Míša doporučuje koupi nového kufru v NT Bags ve Fóru v Helsinkách! Jsou tam super kufry a hlavně slevy.


5. Vyzkoušejte cestování trajektem, je to velmi výhodné a máte zároveň zaplacenou cestu i ubytování v jednom. A spíte v kajutě! Doporučujeme Silja line nebo Viking line.


6. V Helsinkách navštivte moderní knihovnu Oodi. Je to velký zážitek, a také Suomenlinnu a Tamppeliaukion, anebo bývalého ministra zdravotnictví na velvyslanectví České republiky.


7. Ve Finsku je všechno sustainable, buďte taky sustainable!


8. Před odjezdem si zajistěte vybavený pokoj (skříň, postel, matrace, stůl a židle) v Joensuu Elli a také si nezapomeňte půjčit kolo, bude se hodit.


9. Choďte pěšky, nebo jezděte na kole, autobusy se vám finančně ani časově nevyplatí.


10. K životu ve Finsku Vám stačí hrneček, lžíce, miska a jeden hrnec na čaj i špagety. Pokud se rozhodnete využívat finskou menzu, více opravdu nepotřebujete.


11. Nejlevnější a nejchutnější menzy na stravování jsou Carelia (tam se potkáte hlavně s Erasmáky) a Campus Bistro (to je trochu luxusnější).


12. Pokud chcete zkusit nějakou specialitku, ochutnejte soba.


13. Máte-li strach z angličtiny, obklopte se jí na maximum! Pokud budete v blízkosti dalšího Čecha, dejte si takové pravidlo, že spolu budete mluvit šest dní v týdnu pouze anglicky a v neděli si všechno podstatné řeknete česky… Zpočátku je to náročné, ale postupem času přijdete na to, že si tímto angličtinu opravdu můžete zlepšit, a to v každodenní komunikaci.


14. Navštivte finský second hand, například Ekokirppis, za výhodné ceny tam nakoupíte úplně vše!


15. Nevyhazujte žádné plasty ani plechovky do koše, všechno je tady zálohované a dostanete za to peníze nazpět.


16. Navštivte obchodní dům Prisma a kupte si polštář a peřinu za 20 euro, povlečení je dobré vzít si z domu.


17. Odpočívat choďte do místní knihovny, tam jsou ta nejlepší a nejpohodlnější křesla s výhledem.


18. Rozhodně navštivte pravou finskou školu, Finové dokonce mají speciální program (matchingmachine.hci.fi), kde se zaregistrujete a můžete navštívit finskou školku, základku, gympl nebo odborné učiliště.


19. Výlet do škol spojte s poznáváním Finska. Navštivte například města Rovaniemi, Oulu, Tampere i Lappeenrantu.


20. Nebojte se být odvážní a směle vkročte do finské školy rovnou k řediteli a požádejte ho o možnost navštívit nějakou hodinu. Zeptejte se na vše, co vás zajímá!


21. Zkuste se spojit s kamarády z Česka, kteří zrovna také studují ve Finsku, a podnikněte společně výlet. Můžete si půjčit auto a vyrazit třeba do krásného národního parku Koli.


22. Využijte možnost studentských slev a navštivte místní koncerty (např. Dvořáka ve finském podání).


23. Zážitky s Erasmáky jsou fajn, ale stojí za to seznámit se s pravými Finy a nechat se k nim pozvat na večeři.


24. Choďte do sauny! V každém domě a bytě se nachází sauna, na ubytovnách přes Joensuu Elli je ve středu veřejná a zdarma.


25. Navštivte saunu Jääkarhut. Je tam jezero, do kterého pak můžete skočit.


26. Pokud chcete potkat nějakého Čecha, choďte na hokej, alespoň v našem místním týmu jeden hrál.


27. Když půjdete do divadla, připravte se na to, že uslyšíte finštinu. Ale je to MUKAVA!


28. Pro cestování se vyplatí finské vlaky (www.vr.fi).


29. Při cestě zpátky domů to vezměte přes Pobaltské státy, postupně se tak aklimatizujete na příjezd domů 😊. Vyplatí se využít autobusovou dopravu, která vyjde velice levně. V období vánočních trhů je to obzvlášť pěkný a nezapomenutelný zážitek.


30. Své zážitky z Erasmu si pravidelně zapisujte do cancáku, budete na ně celý život vzpomínat.


Johana Handlířová, Michaela Žišková

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page