top of page

Horké tipy na letní čtení!

Léto se blíží, slunečných dnů přibývá a škola pomalu končí. Proto je ta pravá chvíle vám přinést pár tipů ke čtení. Nebude to klasické letní odpočinkové čtení, ani odborné knihy, anebo knihy, které každý zná. Snažila jsem se pro vás vybrat knihy, které stojí za to přečíst a možná jste o nich ještě neslyšeli. Všechny knihy jsem četla tento rok, ale nemusí být úplně nejnovější. Tak se na ně pojďme podívat.



Ztráty a nálezy – Brooke Davis


Žánr: Román o lásce a opuštění v každém věku.


Motivy: Generační střety, láska, odvaha, naivita, stárnutí, vyrovnání se se životem

Kniha je prvotním počinem australské spisovatelky Brooke Davis. Jemným, ale nesmírně zajímavým způsobem zpracovává téma stárnutí v kontrastu s dětstvím. Potkávám tři sympatické hlavní postavy – Millie, malou holčičku, která si vede seznam mrtvých tvorů. Matka Millie opustila, ale té se to vůbec nelíbí, a proto se rozhodne matku hledat. Dále se setkáváme s Písařem Karlem, který vzpomíná na svou milovanou ženu v domově důchodců a zároveň se neustále snaží složit vzkaz z pár písmen od své ženy. Takový život ho nebaví, proto uteče a setkává se s Millie. Třetí postavou je Agatha Pantha, žena, která po smrti manžela sedí zabarikádovaná v domě, řve na kolemjdoucí a každé ráno si zaznamenává své tělesné nedostatky do deníčku. Agatha si všimne malé Millie, samotné v domě, a proto se rozhodne ze svého domu vyjít za malou holčičkou. Spolu s písařem Karlem se vydávají na cestu přes Austrálii najít Milliinu matku.


Doporučuji pro: Každého, kdo se chce zasmát a zamyslet se nad smyslem života.


Vypálená nenávist – Angie Thomasová


Žánr: Román o rasové nenávisti a naději.


Motivy: smrt, odvaha, afroamerická kultura, nespokojenost, nespravedlnost

Angie Thomasová výborně zpracovala téma rasových nepokojů. Popisuje událost, kdy je mladý kluk zastřelen policistou, i když byl neozbrojený a nevykazoval agresivitu. I když příběh nápadně připomíná případ George Floyda, kniha byla napsána dřív, než se to stalo. Každopádně situace z knihy jako by vypadla z reality, kterou jsme sledovali v televizi. Hlavní hrdinka Starr, která byla u zastřelení svého kamaráda žije ve dvou světech. Ve světě chudinské čtvrti, kde spolu se svou rodinou bydlí a ve světě luxusní bělošské školy, kde má svého přítele a kamarádky. Starr chce bojovat za svá práva a zároveň si chce najít své místo ve světě. Kniha je velmi emocionální, autentická a přibližuje nám, jak se musí cítit lidé, pro které začíná spravedlnost jinde.


Doporučuji pro: Každého, koho zajímá téma afroameričanů, nespravedlnosti, aktivismu a hledání si své cesty.


Ráda tě poznávám – Rachel Winters


Žánr: Román o lásce


Motivy: láska, osudová setkání, přetvářka

Hlavní protagonistka Evie má své sebehodnocení naprosto pod unesitelnou mírou, a proto se dře v práci, kde ji nikdo neocení. Na začátku knihy se dostává do šlamastyky, protože se s klientem, kterého spolu se svým nadřízeným zastupují, dohodne na jedné speciálně výzvě. Evie si domlouvá rande, které jakoby vypadli ze scénářů romantických filmů. V podání Evie je to však často jen komedie nebo tragédie. Podaří se Evie přesvědčit svého klienta, že romantická láska skutečně existuje? A najde Evie opravdovou lásku, nebo zůstane jen u nepovedených setkáních?


Doporučuji pro: Všechny, kteří se chtějí pobavit a mají chuť na klasickou romantickou komedii.


Počítám s tebou – Michaela Červenková


Žánr: Román o životě s úzkostnou poruchou.


Motivy: Úzkostná porucha, dospívání, deprese, vztahy, přátelství

Lada bývala aktivní dívka, která se zapojovala do spousty akcí. Jenže postupně ji síla začala opuštět a ona začínala trávít více času doma. Najednou nezvládala tolik aktivit, které si naplánovala. Co se to s ní děje? Proč toho ostatní zvládají víc? Po rozhovoru s matkou se Lada vydává k psycholožce a pomalu zjišťuje, že se u ní rozvíjí úzkostná porucha. Lada se tak vydává na strastiplnou cestu plnou panických atak, počítání na uklidnění a nejrůznějších psychofarmak. Společně se svou rodinou a kamarádkou Martou, ale hlavně po boku sama sebe a své úzkosti bojuje za lepší život. Podaří se jí to? Pokud jste napnutí, jak struny, neváhejte a pusťte se do čtení.


Doporučuji pro: Všechny, které zajímá téma úzkostných poruch a života s nimi.


Všechny knihy zahrnují důležitá společenská témata. Snažila jsem se vybrat knihy, které jsou přece jen odlišné, aby si mohl vybrat opravdu každý. Vybere si ten, kdo se chce zasmát, ten, kdo chce vykročit ze své komfortní zóny a poznat zase o trochu ze světa více. Ten, který chce knihu vážnější a po jejím přečtení si bude klást otázky. Ale i ten, který chce být šokován. Národnost autorů je také pestrá. Nejvíce tedy převažují zaoceánské autorky, z USA a Austrálie. Jediný autor je původem z Polska, i když žije už také za oceánem. A s poslední knihou se podíváme na současnou českou scénu. Tak přeji příjemné počtení!


Nikola Havránková

bottom of page