top of page

Japonská vazba aneb nový přírůstek do naší knihovny námětů do výuky

Vyučující katedry výtvarné výchovy Anna Boček Ronovská a Magdalena Adámková Turzová nabízejí metodickou inspiraci ze svých seminářů výtvarné tvorby. Inspirujte se jejich zadáními výtvarných úloh a využijte je v praxi!


Obr.: Kniha Marie Zatloukalové



„Japonské vazby vycházejí z čínského tradičního knihařství. Používají japonského papíru „washi“, který se vyrábí z lýka tří druhů keřovitých rostlin. Tyto vazby jsou flexibilní a svou subtilností i lehce zranitelné, někdy proto bývají opatřovány pouzdry.“ Tak mluví o japonské vazbě umělec J. H. Kocman, zabývající se autorskou knihou.


My si vyrobíme knihu/deník/album pomocí této jednoduché vazby, která umožňuje svázat k sobě jednotlivé volné listy papíru.


Máme několik možností, jak knihu pojmout:


1. Můžete svázat své výtvarné práce z obou uplynulých semestrů a vytvořit si tak album;


2. Vytvoříte si deník či zápisník s prázdnými listy uvnitř a na obal použijete jeden svůj obrázek (např. monotyp, můžete i nalepit na silnější karton – viz bod č. 1 kartonová obálka);


3. Realizujete vlastní autorskou knihu (poezie, zápisky, citáty), můžete použít naše obrázky jako ilustrace.




Pomůcky:

  • Papíry a obrázky, které chcete svázat;

  • Karton či silnější papír na obálku;

  • Voskovaná nit či slabší provázek na sešití knihy;

  • Silnější jehla;

  • 2 svorky nebo alespoň kolíčky na prádlo;

  • Průbojník či šídlo, popř. hřebík a kladívko;

  • Podložka.



Postup:


1. Karton, určený ke zpevnění obalu knihy si nařežte pomocí řezáku. Rozměr zvolte takový, v jakém formátu chcete mít knihu. Může být i klasická A4, ovšem na šířku vypadá lépe.


2. Připravte si voskovanou nit a průbojník. Knihu v místě cca 1,5 cm od kraje hřbetu rozdělte tak, aby vám zde vyšlo pět až sedm otvorů (počet je libovolný, jen je dobré zachovat pravidelné rozestupy). Na rozměr kratší strany A4 (tj. 21 cm) je např. rozměr mezi dírkami 3 cm a na obou krajích 1,5 cm. Vyznačte si je šídlem, ale stačí i dírky silnější jehlou. Do jehly navlékněte nit, která bude 4 × delší než délka hřbetu knihy.


3. Šití: Máte např. 7 dírek. Hřbet knihy otočte směrem k sobě. Zleva doprava počítejte 1., 2., 3., 4. – 7. dírka. Nit s jehlou provlékněte 6. dírkou, pak opět 6. dírkou. Uděláte tak smyčku kolem hřbetu a jdete k 5. dírce, provléknete a ještě jednou opět 5. dírkou; tentokrát uděláte smyčku kolem hřbetu. Pokračujte spodem hřbetu k 4. dírce, provléknete a stejným způsobem jdete až k 1. dírce. Tam opět vytváříte kolmou smyčku ke hřbetu a vracíte se na 2. a 3. až 7. dírku. Od kraje se vrátíte zpět do 6. dírky a na zadní straně zakončíte uzlem.


4. Knihu sešijete a zakončíte uzlíky, které necháte na viditelném místě jako ozdobu – tak jako staří japonští knihvazači.




Vazby mohou být i ozdobné:



Galerie studentských prací:


Autorky prací: Gabriela Krejčiříková, Marie Zatloukalová, Kateřina Vagundová, Nikola Vylobová a archiv studentek Poláškové, Javornické, Ebertové.




Odkazy a literatura:


O vazbách:

KOCMAN, Jiří Hynek. Japonské tradiční knihařství. Kroměříž: Sborník II. Mezinárodního semináře knihařů, 1998, s. 23. ISBN 978-80-87108-26-0.




Námět připravily Anna Boček Ronovská & Magdalena Adámková Turzová

Foto: archiv autorek a studentek PdF UP; výtvarné práce vznikly během distanční výuky během akademického roku 2020/2021

577 zobrazení0 komentářů
bottom of page