top of page

Každý druhý uživatel sociálních sítí v Česku se nezajímá o zabezpečení svého účtu, ukázal výzkum

Více než 80 % uživatelů sociálních sítí je používá (téměř) každý den, ale jen polovina z nich se zajímá o zabezpečení svých účtů. Zájem o bezpečnost se projevuje především u mladších lidí, naopak s postupujícím věkem klesá. Více než polovina uživatelů nepoužívá dvoufázové ověření, téměř dvě třetiny respondentů by pak uvítaly návod na zlepšení zabezpečení účtu, ukázal nejnovější výzkum společnosti Meta a výzkumné agentury Median v České republice.



  • Téměř polovina (45 %) uživatelů se spíše nebo vůbec nezajímá o zabezpečení účtu.

  • Zájem o zabezpečení se častěji objevuje u mladších ročníků do 34 let (necelých 62 %). Průměrný zájem starších ročníků se pohybuje o 10 % níž.

  • Většina (52 %) uživatelů sociálních sítí nepoužívá dvoufázové ověření. Nejmladší respondenti (18 – 24 let) používají ověření nejčastěji.

  • Téměř 80 % respondentů by považovalo odcizení účtu za stresující událost.

  • Obecně by byla pro respondenty nejvíc (51 %) stresující skutečnost, že by zloděj účtu mohl posílat zprávy a zveřejňovat příspěvky pod jejich jménem. Přístup cizí osoby k soukromým údajům nejvíce znepokojuje mladé do 24 let (66 %).


Fotky a příspěvky na sociálních sítích pro uživatele často představují nejcennější digitální vzpomínky a jsou díky nim denně v kontaktu se svými nejbližšími. Facebook, Instagram a další platformy nabízejí snadno použitelné bezpečnostní funkce, které pomáhají chránit uživatelské účty, skupiny i bezpečí komunit.


V průzkumu realizovaném na přelomu srpna a září společnost Meta zjistila, že přestože 78 % uživatelů sociálních médií v České republice uvedlo, že by považovali odcizení svého účtu za stresující událost, pouze 44 % z nich v současné době používá dvoufázové ověření, které je jedním z nejúčinnějších ochranných opatření proti pokusům o odcizení.


Na otázku, jaký by byl nejzávažnější důsledek odcizení účtu, Češi nejčastěji odpovídali, že by zloděj mohl posílat zprávy a zveřejňovat příspěvky pod jejich jménem. Druhou nejčastější odpovědí v pořadí byl přístup cizí osoby k soukromým zprávám, dokumentům a souborům. Jako třetí nejčastější odpověď lidé uváděli riziko podvodu cíleného na své přátele.


Zajímavé je, že přestože si lidé uvědomují nebezpečí, pouze necelá polovina respondentů uvedla, že používá dvoufázové ověření. Nastavení této funkce přitom trvá jen pár minut.

Na základě výsledků výzkumu se společnost Meta rozhodla spustit informační kampaň podporující využívání služby Privacy Checkup. Na webové adrese facebook.com/privacy/checkup si mohou uživatelé zapnout dvoufázové ověření a aktivovat bezpečnostní upozornění na pokusy o přihlášení z nerozpoznaných zařízení. Partnerem aktivační kampaně, je projekt E-Bezpečí Univerzity Palackého v Olomouci.


Ochrana uživatelů napříč platformami a aplikacemi je pro nás v E-bezpečí prioritou. Právě realizace výzkumných šetření zaměřených na rizikovou komunikaci v online prostředí nám pomáhá lépe analyzovat současné fenomény. Proto jsme rádi, že jsme mohli ovlivnit podobu kampaně, která si dává za cíl edukovat uživatele o možnostech zabezpečení,“ říká Kamil Kopecký, vedoucí projektu E-Bezpečí a Centra prevence riskantní virtuální komunikace na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.


„Bezpečnost a zabezpečení účtů našich uživatelů je pro nás vždy hlavní prioritou. V současné době, kdy většina z nás stojí o to být v neustálém spojení s přáteli a rodinami po celém světě, je nezbytné, abychom všichni podnikli kroky k zajištění své bezpečnosti online.“ doplňuje Jakub Turowski, Public Policy Director pro střední a východní Evropu Meta Platforms.


Tři jednoduché kroky k většímu zabezpečení účtu na Facebooku:

  • Navštivte stránku Security Checkup a zkontrolujte zabezpečení svého účtu.

  • Chraňte své heslo.

    • Heslo, které používáte na Facebooku či Instagramu, nepoužívejte na jiných platformách a v jiných službách.

    • Heslo by nemělo obsahovat vaše jméno nebo oblíbená slova. Další informace o vytvoření silného hesla najdete také na stránce Kontrola zabezpečení.

    • Nikdy nikomu nesdělujte své přihlašovací údaje.

  • Aktivujte upozornění na přihlášení a dvoufázové ověření:

    • Dvoufázové ověření je způsob, jak výrazně posílit zabezpečení. Když se někdo přihlásí k vašemu účtu z nového zařízení nebo neobvyklého místa, musí kromě zadání hesla zadat i kód, který je zaslán na předem nastavené mobilní zařízení – například prostřednictvím SMS nebo speciální aplikace. S dvoufázovým ověřením se tak útočník nebude moci nabourat do účtu pouze pomocí hesla.

    • Vyplatí se také zapnout upozornění na přihlášení. Pokud se někdo pokusí přihlásit k vašemu účtu z neznámého zařízení, obdržíte upozornění.


O metodologii výzkumu


Výzkum byl realizován společností Median 25. srpna – 4. září 2022 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18 a více let. Celkem se ho zúčastnilo 1225 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí online dotazování na panelu respondentů (CAWI). Výzkum je reprezentativní pro populaci uživatelů sociálních sítí.


Text: E-Bezpečí

Grafika: facebook.com


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page