top of page

Kristýna Mariáková se představuje

Aktualizováno: 8. 2. 2022

Kristýna Mariáková je absolventkou oborů Sociální pedagogika a volný čas, Speciální pedagogika a Speciální andragogika na MUNI v Brně. Zúčastnila se letní školy na University of Bristol. Podařilo se jí splnit si dětský profesní sen: 5 let se specializovala v edukaci dětí a mládeže se zdravotním postižením jako učitelka, asistentka pedagoga nebo vychovatelka. Působí také v neziskové organizaci Tichý svět, zejména v Tichých zprávách, což je zpravodajství v českém znakovém jazyce. Má diagnostikovanou oboustrannou praktickou hluchotu. Je však plně integrovaná a jejím mateřským a také primárním komunikačním jazykem je český jazyk. Její příspěvky na blogu se budou týkat tématu sluchového postižení, a to z pozice/pohledu plně integrovaného neslyšícího člověka.





Kristýna Mariáková o sobě

Jako malá jsem milovala četbu knih a logopedická cvičení doma s mámou, v teenage období jsem hltala knihy od speciální pedagožky Torey Hayden, naslouchala příběhům z práce mé maminky, která je sociální pracovnicí, během povinné školní docházky a studií jsem měla štěstí na vynikající pedagogy, kteří mě velmi ovlivnili a všechny tyto zmiňované aspekty rozhodly o mé profesní specializaci.


Vzhledem ke svému sluchovému postižení jsem měla velmi jasnou představu o tom, že chci celoživotně pracovat s osobami se zdravotním postižením či sociálním znevýhodněním.


Mám za sebou profesní zkušenost s dětmi a dospělými s PAS a duševním onemocněním. S láskou vzpomínám na práci v Café Práh, což je tréninková brněnská kavárna pro osoby s duševním onemocněním. Mou alma mater je Masarykova univerzita, kde jsem vystudovala obory, jako je Sociální pedagogika a volný čas, Speciální pedagogika se specializací etopedie a psychopedie a nakonec Speciální andragogika.


Jsem urputný systematik a pořádkumilovník, moc ráda vařím a peču a mám za sebou několik pěších poutí. Pěšky (ano, čtete dobře, krok po kroku po svých) jsem došla např. do Santiaga, Říma, Agrigenta či po korsických horách na trase GR20.



bottom of page