top of page

Nová videa ve znakovce! Pedagogická fakulta se zapojila do dalšího ročníku kampaně #Deafember

Stejně jako v minulých letech se i letos Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci zapojuje do kampaně #Deafember. Fakulta se dlouhodobě snaží upozorňovat na problémy osob se sluchovým postižením a tuto komunitu také podporuje. V letošním roce připravili pracovníci fakulty u příležitosti kampaně překlady některých didaktických materiálů do českého znakového jazyka. Vzniklá videa podpoří vzdělávání žáků a žákyň, jejichž primárním komunikačním prostředkem je český znakový jazyk.



V rámci letošního Deafemberu je na pedagogické fakultě věnována pozornost především překladům autorských – přímo na pedagogické fakultě vzniklých – metodik a různých výukových materiálů do českého znakového jazyka. Tyto překlady mají formu videí, jež jsou zveřejněna jednak na fakultním YouTube kanálu a jednak přímo na webových stránkách s oblíbenými didaktickými materiály.














Snímek z letního natáčení videí; vlevo Pavel Kučera, vpravo Petra Šobáňová; foto Alžběta Gregorová, 2022



Jak upřesňuje garantka projektu Petra Šobáňová, stále není dost výukových materiálů, které by plně zohledňovaly potřeby žáků, jejichž primárním komunikačním prostředkem je český znakový jazyk. „Usilujeme proto o to, aby se alespoň většina našich nejzdařilejších digitálních vzdělávacích zdrojů dočkala své verze tlumočené do znakového jazyka. Ochotně nám v tom pomáhá Pavel Kučera, koordinátor Centra podpory studentům se specifickými potřebami a odborný asistent Ústavu speciálněpedagogických studií. Sám dětem se sluchovým postižením dlouhodobě pomáhá nejen jako spolupracovník Centra pro dětský sluch Tamtam, ale i jako herec připravující v České televizi pohádky v českém znakovém jazyce. Naši snahu připravovat materiály ve znakovce podporuje, protože z vlastní zkušeností ví, jak důležité je pro děti komunikovat plnohodnotným komunikačním prostředkem.“


Videa budou volně dostupná všem zájemcům a bude je možné využít jak doma, tak i ve školní výuce.


Tlumočení do znakového jazyka se dočkaly metodiky a materiály vzniklé v rámci projektů Pokreslený sešit, Příběh 17. listopadu a Mezi sebou se zdravíme ahoj! Aneb lekce z české prvouky. Žáci různého věku se tak mohou poučit o dílčích tématech vzdělávacích oborů výtvarná výchova, dějepis nebo člověk a jeho svět. Video ve znakovce vzniklo také k soutěžní přehlídce digitální tvorby dětí a mládeže Be_on_the_Screen.


Pedagogická fakulta podporuje komunitu Neslyšících a připomíná důležitost vzdělávání dětí a mladých lidí se sluchovým postižením v jejich přirozeném jazyce.

Aktuálně vzniklá videa nejsou prvním – a jistě ne posledním – počinem tohoto druhu na PdF UP. Fakultní kanál na YouTube obsahuje hned několik playlistů s videi v českém znakovém jazyce – včetně oblíbeného cyklu základů znakovky „Znakujme spolu!“. Na většině videí vystupuje Pavel Kučera, tlumočník do českého znakového jazyka a akademický pracovník fakulty. Kromě produkce vlastních videomateriálů pedagogická fakulta celoročně spolupracuje s organizací Tichý svět, a to především propagací a zprostředkováváním novinek ze světa neslyšících na fakultním portálu Učitel21. Na vytváření obsahu portálu U21 se kromě toho také podílí i několik bloggerek se sluchovým postižením, jež čtenářům představují vlastní zkušenosti a každodenní radosti a strasti ze života Neslyšících doslova z první ruky.


Kampaň #Deafember, jež probíhá každoročně v měsíci září, má za cíl zviditelnit a podpořit Neslyšící jak v České republice, tak v zahraničí. Většinové společnosti připomíná, že lidé se sluchovým postižením jsou mezi námi, i když je v davu na první pohled možná nepoznáme. To se týká také Univerzity Palackého, kde studuje – s podporou Centra podpory studentů se specifickými potřebami sídlícího na pedagogické fakultě – několik desítek mladých lidí s různým stupněm sluchového postižení. Pedagogická fakulta tak nejen svou účastí na kampani #Deafember, ale i mnoha dalšími aktivitami podporuje komunitu Neslyšících a připomíná důležitost vzdělávání dětí a mladých lidí se sluchovým postižením v jejich přirozeném jazyce.


Videa najdete buď na fakultním YouTube v playlistu Spoty ve znakovém jazyce, nebo přímo na stránkách s materiály. Jejich přehled je zde:


POZVÁNKA NA SOUTĚŽNÍ PŘEHLÍDKU BE ON THE SCREEN

bottom of page