top of page

Některé předměty jsou fajn, protože hrajeme s paní učitelkou hry. Tentokrát se ptáme dětí na jejich školu

Co si o školství, učitelích, ale třeba i o společnosti myslí ti, kterých se vzdělávání týká především? V dnešním dílu našeho seriálu Ptáme se dětí se podíváme na to, jak děti vnímají svoji školu. Jak jejich škola vypadá, na co se nejvíc těší a co je naopak úplně nebaví?



Ptali jsme se našich respondentů, proč rádi chodí do školy, a na prvním místě jsou kamarádi. A přestávky taky nejsou k zahození! Neznamená to ale, že by žáky nebavilo učení. Jak je učení důležité, si děti uvědomují: „Chodím ráda do školy, protože se tam toho hodně naučím, a abych byla chytrá.“

 

A jak by vypadala škola, kdyby postavili naši žáci? Téměř všichni by ji zvětšili, ať už kvůli hraní, nebo zkrátka proto, aby se dovnitř vešlo víc dětí. „Postavila bych tam aspoň jednu tělocvičnu navíc,“ dodává jedna z žaček. Další by dokonce přidala plavecký bazén! Ostatní jsou ale spokojení a nechali by třídy tak, jak jsou.

 

Všichni by se měli podporovat, učitelky by měly vysvětlovat učení srozumitelně. Děti by se neměly pomlouvat.

 

Pokud jde o ideální chování ve škole, v tom mají naše děti jasno. „Měli bychom být na sebe hodní, nežalovat na sebe, ale zároveň si neubližovat,“ svěřuje se jedna žačka. „Všichni by se měli podporovat, učitelky by měly vysvětlovat učení srozumitelně. Děti by se neměly pomlouvat,“ dodává k tomu další.

 

O projektu Ptáme se dětí

 

Edukační proces není jednostranný a stejně jako učitelé předávají své zkušenosti a znalosti žákům, tak i žáci mohou svým učitelům nabídnout inspiraci a často také nový pohled na různé problémy. Cílem celého projektu Ptáme se dětí je zábavnou formou ukázat, že i žáci mají odpovědi na důležité otázky, které se týkají podoby edukace a dalších aktuálních společenských témat.

 

Zajímají vás názory dětí na svět? Sledujte portál Učitel21 a kanál pedagogické fakulty na YouTube.

 

Anketa Ptáme se dětí vznikla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, audiovizuální produkci zajistilo Nakamero films.

 

Zpracováno redakcí U21

62 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page