top of page

Online svět v dětských domovech

Ve spolupráci Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a sdružení CZ.NIC proběhl výzkum, který se zaměřil na prostředí dětských domovů s ohledem na rizikové formy komunikace, které v online prostředí zažívají dětští klienti. Výzkum probíhal v dětských domovech napříč Českem a zúčastnilo se ho téměř 200 klientů.



V rámci výzkumu, do kterého se zapojilo celkem 166 pracovníků dětských domovů ze všech krajů České republiky a 197 klientů dětských domovů, Byly mapovány nejen rizikové situace, které děti z dětských domovů zažívají, ale také prevence, kterou vychovatelé v oblasti rizikových forem komunikace realizují, ať už v rámci osvěty dětských klientů, nebo i formou regulace obsahu atd. Zároveň se výzkum zaměřil na to, jaký mají děti v prostředí dětských domovů vůbec přístup k internetové síti.



Rizikové situace se samozřejmě nevyhýbají ani dětem v dětských domovech – výzkum například ukázal to, že téměř polovina klientů se stala obětí verbálního násilí skrze internet a téměř osm procent dětí zažilo i vydírání. Na druhou stranu se ale v dětských domovech nepodceňuje ani prevence, téměř v 90 procentech vychovatelé poučují dětské klienty o bezpečném chování v online prostoru. S prevencí ale pomáhají například také přednášky nebo edukativní filmy.


Celou zprávu s výsledky výzkumu naleznete na webu E-Bezpečí, kde si můžete stáhnout i přehlednou prezentaci se shrnutím zjištěných dat.


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page