top of page

Oslavte Den české státnosti s materiály ČT edu!

28. září si každoročně připomínáme odkaz svatého Václava. Den české státnosti lze ve škole připomenout s materiály ČT edu, jež jsou shromážděny na zvláštní tematické stránce věnované tomu, kdo byl svatý Václav a proč ho oslavujeme. Materiály České televize lze využít v přírodovědě, vlastivědě a dějepisu.

S odkazem svatého Václava se už každý s vás jistě setkal. Ať to bylo při procházce po Václavském náměstí nebo v obchodě, když jste za nákup zaplatili obyčejnou dvacetikorunou. V kolekci materiálů, jež Česká televize nabízí k volnému využití dětem, rodinám, ale i školám, se však můžete spolu s žáky podívat na úplný začátek tohoto příběhu. Dětem tak přiblížíte, kdo svatý Václav byl, jaký měl osud a proč si ho připomínáme zrovna 28. září.


Jak autoři shrnují, celá kolekce materiálů se věnuje osobě a kultu, který kolem svatého Václava, jedné z nejdůležitějších postav české historie, vznikl. Je přezdíván svatým patronem českého národa a jeho socha na Václavském náměstí v Praze se stala symbolem mnohých historických událostí. Prostřednictvím vzdělávacích videí a pracovních listů se dozvíte další zajímavé věci z jeho života, ale také smrti, kterou si už brzy, v den státního svátku, opět připomeneme.


Na stránkách jsou kromě animovaných klipů také pracovní listy pro žáky 1. i 2. stupně základních škol.



Text: U21 s využitím ČT edu

bottom of page