top of page

Paní učitelku mám ráda, protože se směje a všechno vysvětlí. Pusťte si video z nového cyklu!

Jaký by měl být učitel? Jakým směrem by se mělo ubírat vzdělávání v budoucnosti? Na našem portále Učitel21 naleznete celou řadu odborných i popularizačních textů, které se na tyto a další otázky ze světa pedagogiky snaží odpovědět. Co si ale o školství, učitelích, ale třeba i o společnosti myslí ti, kterých se vzdělávání týká především? To se dozvíte prostřednictvím našeho nového pořadu Ptáme se dětí! Začínáme už dnes!



Edukační proces není jednostranný a stejně jako učitelé předávají své zkušenosti a znalosti žákům, tak i žáci mohou svým učitelům nabídnout inspiraci a často také nový pohled na různé problémy. Cílem celého projektu Ptáme se dětí je zábavnou formou ukázat, že i žáci mají odpovědi na důležité otázky, které se týkají podoby edukace a dalších aktuálních společenských témat.


Jak upřesňuje proděkanka PdF UP Petra Šobáňová, cílem bylo naslouchat dětem a nabídnout jak budoucím učitelům, tak pedagogům z praxe a vůbec široké veřejnosti dětský pohled na svět. „Třeba díl věnovaný učitelům a učitelkám krásně ukazuje esenci učitelského povolání. Kdo jsou učitelé očima dětí? No přece ti, kteří nás učí věci potřebné do života! Ti, kteří nás mají rádi, snaží se, abychom byli chytří, a s nimiž je to — přes všechny jejich případné nedostatky — lepší, než jen sedět doma,“ cituje proděkanka Šobáňová některé z dětských úvah.


Kdo jsou učitelé očima dětí? No přece ti, kteří nás učí věci potřebné do života! Ti, kteří nás mají rádi, snaží se, abychom byli chytří, a s nimiž je to — přes všechny jejich případné nedostatky — lepší, než jen sedět doma.

A jací ještě učitelé mohou být? „Jsou to naši nadřazení, furt nás poučujou,“ míní jeden z chlapců. Ale zase nám vysvětlují „vzdělanosti“, což se hodí! Jiný z respondentů si zase myslí, že učitel musí být hodně chytrý a může být i přísnější — ale ne moc!


Jak by měl učitel vypadat? Podle dětských respondentů by rozhodně měl být učesaný a slušně oblečený. Aspoň tak slušně, jako děti! „Naše paní učitelka se obléká hezky a to mi pomáhá při učení.“ — tak zní jedna z odpovědí, jiná ale připomíná, že vzhled není všechno: „Hlavně, že vás něco naučí!“


Učitelé a učitelky by neměli být zlí a měli by mít rádi děti. Na tom se nakonec shodli všichni.

A jaké učitele a učitelky mají děti rádi? Jedna z dívek má nejraději právě svoji paní učitelku. A proč? Protože se směje, mluví srozumitelně, všechno dětem vysvětlí a je milá. Učitelé a učitelky by neměli být zlí a měli by mít rádi děti. Na tom se nakonec shodli všichni.


Zajímají vás názory dětí na svět? Sledujte portál Učitel21 a kanál pedagogické fakulty na YouTube.



Anketa Ptáme se dětí vznikla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, audiovizuální produkci zajistilo Nakamero films.


Zpracováno redakcí U21

261 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page