top of page

Porovnání univerzit, památky a zajímavosti z Postupimi

Náš blogger Alois Lexa v dnešním příspěvku tematicky zůstává u svého studijního pobytu v německé Postupimi. Toto studentské město v blízkosti Berlína nabízí velké množství památek i jiných zajímavých míst k návštěvě. S těmi nás Alois seznámí a také nám více představí i každodennost studia na postupimské univerzitě.



V rámci porovnání univerzit lze najít určité paralely mezi postupimskou a olomouckou univerzitou. Samotná zkratka zdejší univerzity je stejná jako té olomoucké, a to konkrétně UP. Postupimská Univerzita má celkově tři kampusy: 1) Am Neues Palais – historické budovy nedaleko parku Sansoucci, kde jsou humanitní vědy, 2) Golm – na západě města nacházející se moderní kampusy v oblasti bývalých kasáren, zde se vyučují přírodní i humanitní vědy včetně pedagogiky a 3) Am Griebnitzsee – moderní kampus ležící na východ směr Berlín, kde jsou jak humanitní vědy (právnická fakulta), tak i přírodní vědy (matematika, informatika). Já měl štěstí, jelikož bydlím a studuji v kampusu Am Neues Palais, který se nachází v blízkosti parku Sanssouci. Zde je všechno poměrně blízko včetně tří knihoven, menzy, International Office a autobusových zastávek s dobrým spojením do centra.


V oblasti stravování menza nabízí obvykle 3–4 jídla, vždy se najde jídlo i pro vegetariány. Často se stává, že vegetariánská jídla mají dokonce převahu. Například každá středa v menze je vždy zelená a v tento den zde nenalezneme žádné masité jídlo. Co se týče pestrosti jídel, rozhodně má olomoucká menza značně navrch. Osobně mě překvapila možnost vyzkoušet pravé německé kynuté knedlíky plněné švestkovými povidly s vanilkovým pudinkem, hned se mi vybavila Olomouc a má domovina Česko. Je velkým paradoxem, že doposud jsem tu nepotkal žádného českého studenta, nýbrž jen skupinu českých turistů při projížďce na kole v parku Sanssouci.


Hlavní spolkové město Braniborska Postupim má velkou výhodu oproti ostatním městům v bývalé NDR, že tu není příliš mnoho staveb z éry socialismu. Udivilo mě, že se v holandské čtvrti nachází bronzový pomník českého reformního pedagoga světového rozměru Jana Amose Komenského. V roce 1995 ji vytvořil moravský sochař Igor Kitzberger a nachází se před kostelem Friedrichskirche na náměstí Weberplatz. Jméno Komenského nese jedna tamější škola.­­­­­


Historické město Postupim nabízí celou škálu památek. Nejznámější je pochopitelně zámek Sanssouci (pokládaný za konkurenta francouzského Versailles) s obrovským parkem, jedná se o letní zámecké sídlo rodu Hohenzollernů postavené za vlády Fridricha (Bedřicha) II. Velikého v letech 1745–1747. Již několikrát jsem si ho prošel či projel, ale stále jsem ho neprobádal zcela kompletně. Velkou zajímavostí města je ruská kolonie Alexandrowka, která vznikla v době vlády Fridricha Viléma III. po napoleonských válkách v letech 1826–1827 jako památka na zemřelého přítele ruského cara Alexandra. Zde se nachází plno typických ruských vesnických domů včetně pravoslavného kostela, tyto domy nyní leží v soukromých rukou.


Za zhlédnutí stojí i most Glienicker Brücke, který je znám po celém světě, jelikož si zahrál ve filmu Most špionů s Tomem Hanksem. Představuje nejen hranici mezi Berlínem a Postupimí, ale také mezi tehdejším východním a západním Německem. Byl také legendárním dějištěm studené války, kdy si na tomto ocelovém mostě vyměňovaly své špiony USA a Sovětský svaz. Z tohoto místa si lze vychutnat nádherný výhled na okolní krajinu kolem řeky Havoly. Město Postupim není známé jen jako historické město, nýbrž i jako město filmů. V městské čtvrti Babelsberg se nachází filmové studio, ale i filmová univerzita a v centru města se navíc nachází i filmové muzeum. Osobně jsem již filmové muzeum navštívil a vřele ho doporučuji, zrovna tu probíhala expozice o slavné německé večerníčkové postavě Sandmann (písečný člověk – figurka s bradkou a červenou čepičku nazývána zdrobněle Unser Sandmännchen), kterou vytvořil již v roce 1959 východoněmecký loutkař a animátor Gerhard Behrendt a pro velký úspěch převzala postavičku Sandmanna i západoněmecká televizní stanice ARD.


V dalším příspěvku bych rád představil další pamětihodnosti a zajímavosti o Postupimi včetně mých výletů po spolkové zemi Braniborsko a Berlín.


Alois Lexa

bottom of page