top of page

Poznatky ze studia v Postupimi

Ve svém dalším příspěvku zůstává náš blogger Alois Lexa u tématu programu Erasmus+. Tentokrát nám sdělí, proč si pro svůj studijní pobyt vybral Postupim, a také čtenářům toto německé studentské město představí.



V rámci studijního programu Erasmus+ byla vzhledem k mé studijní kombinaci jasnou volbou Spolková republika Německo (SRN), nebo Rakousko. Dalším důvodem je skutečnost, že mé téma diplomové práce je na zaměřeno na německou tematiku. V německy mluvících zemích tak budu mít větší výběr literárních zdrojů v německém jazyce a lepší přístup k nim než v tuzemsku.


Z různých možností jsem si nakonec vybral proslulé město Postupim, nacházející se ve spolkovém státě Braniborsko. Zde se nachází mimo jiné proslavený zámek Sanssouci, jenž je od roku 1990 na seznamu světového dědictví UNESCO. Zdejší Universität Potsdam je v této spolkové zemi poměrně nová, avšak v porovnání s mladými univerzitami v jiných zemích EU se umísťuje na předních příčkách.


Město Postupim má zhruba 180 000 obyvatel a nachází se nedaleko hlavního města Berlín, díky tomu tu žije řada významných osobností. Řada lidí zná toto město díky konání Postupimské konference, která probíhala na zámku Cecilienhof roku 1945. Tato univerzita má celkem tři kampusy (Am Neues Palais, Griebnitzsee, Golm). Již po pár hodinách si student toto město oblíbí (zamiluje), jelikož zde nalézt neskutečné množství památek, které jsou ne nadarmo na seznamu UNESCO.Velmi na mě zapůsobil impozantní Park Sansoucci, který zabírá plochu asi 289 ha. V dalším příspěvku bych se zaměřil na památky a zajímavosti ze studentského města Postupim.


Alois Lexa


bottom of page