top of page

Pozvánka na workshop Playback divadlo a Playspace

Znáte Playback divadlo? Jedná se o divadelní formát, který ztvárňuje vyprávěnou zkušenost různými uměleckými prvky. Jde o jednoduchý nástroj dramatu směřující k propojování jednotlivců ve skupinách a společenstvích díky sdílení příběhů, emocí a vzájemného respektu. Přijďte si ho vyzkoušet na workshopu, který proběhne na Pedagogické fakultě UP v rámci mezinárodního týdne dramaterapie!



Workshop proběhne ve středu 18. října od 9:00 do 17:00 hodin, a to v prostoru malé auly přízemí hlavní budovy fakulty na Žižkově náměstí. Prosíme zájemce o účast, aby se vzhledem k omezené kapacitě registrovali pomocí formuláře zde.


V rámci tohoto kurzu bude pozornost věnována tématu Playspace, tedy volnému a svobodnému prostoru hry, jak je známá např. z Vývojových proměn, či z Psychoterapeutického Playback divadla. Během kurzu si účastníci vyzkouší několik základních forem hraní příběhů a základní role v Playback divadle: hudebníka, herce a vypravěče. Kurz je vhodný pro naprosté nováčky v oblasti Playback divadla, i pokročilejší divadelníky.


Během kurzu si účastníci vyzkouší několik základních forem hraní příběhů a základní role v Playback divadle: hudebníka, herce a vypravěče.

Kurz povede Petr Kosek, který je studentem doktorského oboru Speciální pedagogika, předškolním pedagogem a dramaterapeutem. Absolvoval čtyřletý sebezkušenostní výcvik v dramaterapeutickém přístupu Developmental Transformation. S Playback divadlem se poprvé setkal v 16 letech a od té doby se v něm rozvíjí a vzdělává. Na Univerzitě Palackého již čtvrtým rokem vyučuje dvousemestrální předmět Playback Theatre.


Playback divadlo je improvizovaným divadelním formátem, ve kterém lidé vyprávějí příběhy a jsou svědky toho, jak je ostatní účastníci hrají. Playback divadlo vzniklo v 70. letech 20. století v USA, autoři tohoto konceptu Jo Salas a Jonathan Fox v tomto formátu spojili tradici hnutí tvořivé dramatiky, vypravěčství, druhé divadelní reformy se sociálně kritickým hnutím (např. Freire). V současnosti je Playback divadlo rozšířeno do minimálně 80 zemí světa, v České republice hlavně díky průkopnické práci Veroniky Nýdrlové.


Text: redakce U21

Ilustrace: Kateřina Janků

273 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page