top of page

Tip odjinud: Jak si stojíte v oblasti duševního zdraví?

Národní ústav duševního zdraví České republiky ve spolupráci s dalšími národními a mezinárodními organizacemi nabízí veřejnosti velmi zajímavé webové stránky zaměřené na duševní zdraví a wellbeing.


Obsah webových stránek s názvem Opatruj se (www.opatruj.se) byl vytvořen na základě vědecké evidence, což znamená, že se zde nachází pouze spolehlivé a vědecky ověřené informace. Přesto je web připraven s ohledem na běžného laického návštěvníka, který se v něm snadno zorientuje a obsah může dobře využít.




V jeho sekci Otestuj se můžete najít standardizované testy, které se běžně používají pro screening problémů v oblasti duševního zdraví. Na stránkách najdete jak základní well-being test, jenž testuje kvalitu aktuální duševní pohody, tak test zaměřený na detekování příznaků, jež mohou doprovázet vážnější duševní problémy, např. úzkost a depresi. Web vyvinuli odborníci z Národního ústavu duševního zdraví a kromě testů obsahuje i řadu tipů na zvyšování duševní odolnosti.



Zájemci si mohou přečíst o tom, jak je definováno duševní zdraví a proč je dobré se o něm něco dozvědět. Autoři ukazují, že duševní zdraví je důležitou součástí našeho celkového zdraví. Reagují také na současnou společenskou situaci, kdy mnoho lidí pociťuje mimořádné psychické nároky. Ačkoli nemůžeme změnit některé tíživé aspekty současné situace, můžeme pomocí různých technik a návyků zlepšit způsob, jakým na ně reagovat a jaký dopad nakonec mají na naši psychiku.


Autoři návštěvníkům nabízejí konkrétní kroky, jež lze podniknout na podporu svého duševního zdraví. Prvním z nich je třeba absolvování on-line testů nebo inspirace ze sekce webu „Péče o sebe“. Tam návštěvníci mohou zjistit, jak o duševní pohodu pečovat.


Zdroj: NUDZ


Aliev, A., Bechyňová, L., Blažejovská, T., Fajnerová, I., Francová, A., Janků, K., Kagstrom, A., Kasal, A., Kolenič, M., Lukasová, M., Macháčková, M., Pešout, O., Pitoňák, M., Sýkorová, E., Šeniglová, K., Tomášková, H., Winkler, P. on behalf of MyMentalHealth. Guide consortium. 2020. Self-care in mental health. National Institute of Mental Health, Czech Republic.


Programování webové stránky bylo podpořeno v rámci projektu financovaného Human Rights House Foundation a vedeného organizací Human Rights in Mental Health-FGIP. Komunikace obsahu a obsluha webu Opatruj.se byla podpořena Radou vlády pro duševní zdraví a Ministerstvem zdravotnictví ČR v reakci na negativní dopady pandemie COVID-19 a souvisejících restriktivních opatření na duševní zdraví obyvatel.




61 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page