top of page

Tip odjinud: Prozkoumejte sovětské pracovní tábory s projektem GULAG XR

Díky projektu GULAG XR, na kterém spolupracuje české sdružení Gulag.cz se vzdělávací společností Scio, německým Memorialem, polským Kolegiem východní Evropy a slovenskou pobočkou Post Bellum, máte možnost seznámit žáky s problematikou sovětských pracovních táborů.



Badatelský komiks s názvem Vaše cesta do Gulagu čtenáře zavede poutavou dějovou linkou do opuštěných lágrů na Sibiři po stopách skutečných expedic, které organizace Gulag.cz v minulosti zrealizovala. Za použití speciální aplikace stažené do tabletu či chytrého telefonu (s operačním systémem Android) mohou žáci v komiksu nahlížet 3D rekonstrukce, autentické předměty, videa a další prvky v rozšířené realitě (AR).

 

Cílem je vytvořit zcela nový přístup k výuce o sovětských represích, během níž žáci a studenti budou moci „okusit“ atmosféru gulagu a díky inovativním technologiím a přístupům (značnou část programu tvoří komiksová podoba) získají mnohem více informací i prožitků než při běžné hodině. Skrze reálné příběhy chtějí autoři žákům a studentům přiblížit různé formy represí – masové deportace, popravy či tábory Gulagu, přičemž slovo „Gulag“ v názvu vnímají jako hlavní symbol všech těchto zločinů.



Kromě badatelského komiksu provázaného s aplikací mohou učitelé využít celou řadu videí, která přibližují osudy konkrétních obětí sovětských represí. Velice zajímavým prvkem je i využití virtuální reality, která umožňuje nahlédnout dovnitř tábora a lépe tak poznat neutěšené podmínky, které v těchto místech panovaly. Na webu je zároveň možné zhlédnout prohlídku i formou videa – není tedy nutné vlastnit brýle pro virtuální realitu.


Jak autoři doplňují, program je modulární a jeho využití ve výuce variabilní. Lze jej uzpůsobit v návaznosti na počet dětí, časové možnosti i technické vybavení školy. Učitelům mohou pomoci i připravené metodiky, které nabízí různé možnosti uchopení tématu v závislosti na časovou dotaci a podobně.



Více informací včetně všech výukových materiálů naleznete na webu projektu GULAG XR.


Zpracováno redakcí na základě webu GULAG XR

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page