top of page

Tip pro učitele dějepisu | Metodika k připomenutí 17. listopadu 1939

Aktualizováno: 19. 9. 2023

V rámci projektu Učitel21 pro vás Pedagogická fakulta Univerzity Palackého připravila metodickou minisite Příběh 17. listopadu, která vás provede událostmi vedoucími k ustavení 17. listopadu jako Mezinárodního dne studentstva. Součástí této edukativní stránky je také balíček výukových materiálů a autorských komiksových ilustrací, které si můžete volně stáhnout!



Tato metodika vznikla u příležitosti 80. výročí vyhlášení Mezinárodního dne studentstva, který je jediným dnem mezinárodního významu s českým původem. Vizuálním stylem autoři navázali na předchozí metodiky zaměřené na listopadové události roku 1989 nebo na osobu Jana Amose Komenského. I v tomto případě je autorem kreseb mladý autor Matěj Komínek, který studuje výtvarnou tvorbu a historie se zaměřením na vzdělávání na Pedagogické fakultě UP. Na tvorbě se podílel také historik Vojtěch Češík a garantka projektu Petra Šobáňová.


Mezi hlavní cíle připravené metodiky patří hlavně rozvíjení kritického myšlení, samostatné i týmové práce nebo schopnost diskutovat. Žáci se tak při výuce naučí kriticky pracovat s textem a diskutovat o vlastních závěrech se spolužáky, ale také se naučí chápat tyto události v širších souvislostech a rozšíří si povědomí o situaci v českých zemích během druhé světové války. V neposlední řadě si také žáci připomenou osoby, které za svobodu položily své životy.


A co všechno můžete pro výuku využít? Kromě vlastní edukativní stránky, která funguje jako časová osa s výkladem, jsme pro učitele připravili dva texty (jeden výkladový a druhý obsahující vzpomínky jednoho z pamětníků listopadových událostí roku 1939) a také vlastní komiksové ilustrace. Všechny tyto materiály jsou připravené k tisku. Zároveň zde naleznete i tipy, jak lze edukativní balíček přímo využít ve výuce. Můžete ale vymyslet i vlastní nápady, jak s našimi materiály pracovat. Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste naše materiály využili!


Text: redakce U21

Ilustrace: Matěj Komínek

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page